Kocaeli’deki lahitte asırlara meydan okuyan 2 bin yıllık mesaj

Kocaeli’nin bir köyü olan Şemsettin’in meydanında 2 bin yıldır bulunan lahitteki Grekçe mesaj okuyanların tüylerini diken diken ediyor.

YAŞAM 04.10.2021, 16:09 04.10.2021, 16:17
Kocaeli’deki lahitte asırlara meydan okuyan 2 bin yıllık mesaj

Tarihi M.Ö. 3 binli yıllara dayanan tarihiyle bilinen Kocaeli’de asırlardır bozulmayan yapısı ve içindeki küçük odasıyla asırlara meydan okuyan lahdin kitabesinde bulunan Grekçe yazılar anlamını bilenler için önemli uyarılar içeriyor. 

Körfez ilçesine bağlı olan Şemsettin Köyü’nün meydanında binlerce yıldır sağlam bir şekilde kalabilen lahit, sadece tarihçilerin değil, turistlerin de ilgisini çekiyor.  

Roma döneminde yapıldğı sanıldığı ve yaklaşık yaşının 2 bin olduğu tahmin edilen lahidin, daha önce burada olan Nikomedia şehrinde yaşayan ‘Oktabia’ adlı bir kadın için yaptırıldığı biliniyor.  

2009’da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tescillediği bir yapı olan ve yüksek bir platform üzerinde bulunan Roma lahdinin üizerinde Grekçe olarak yazılan kitabe günümüzde de son derece rahat bir şekilde okunabiliyor. Günümüzde çocukların oyun alanı olarak da kullandığı lahitte, tüyler ürperten bir mesaj yer alıyor.

2 bin yıllık mesajda neler diyor?

Mesajda ise şunlar söyleniyor: “Ben Romalı Oktabia. Nicomedia ve çevresinde mutlu bir hayat yaşadım. Birçok evlilikler yaptım, çocuklar doğurdum. Her kim ki benim bu lahdimi açar, bedenimi rahatsız eder ve ziynetlerimi çalarsa, en yakın Roma lejyonuna 40 bin gümüş sikke ödeyecektir ve tanrıların bütün laneti de sonsuza kadar onunla olacaktır. Ve siz hayatta olanlar iyi yaşayın, güzel yaşayın, sizlere selam olsun."    

 Şemsettin Köyü’nün sakinlerinden 67 yaşındaki İlhan Kazancıoğlu köylerinin Bizans döneminde inşa edildiğini bildiklerini, burada Romalıların olduğunu ve küçükken o lahidin içinde oyun oynadıklarını aktardı. O zamanlarda lahidin içinde kemikler gördüklerini, ama günümüze bunların hiçbirinin kalmadığı şeklinde açıklama yaptı.

 Günden güne ünü yayılan lahidin defineciler tarafından defalarca talan edildiğini söyleyen Kazancıoğlu, "Burayı ziyaret eden kişi sayısı her geçen gün artıyor. Hatta lahdi bilen yabancılar köyümüze geliyor. Bir tanesine ben lahidin üzerindeki yazıları okutmuştum, o kişide bana lahidin Roma dönemine ait olduğunu söylemişti" diye konuştu.

Yorumlar (0)