Kocaeli'de çay içip cips yiyen sincap görenleri şaşkına çeviriyor

Kocaeli’de bir ağaç kovuğundaki yavru sincap, doğaya dönmek yerine, insanlarla yaşamayı seçti. Çay içen, muzlardan inmeyen, otomobilde gezen sincabın sevimli halleri, vatandaşları gülümsetiyor. 

YAŞAM 20.11.2021, 17:25 20.11.2021, 17:28
Kocaeli'de çay içip cips yiyen sincap görenleri şaşkına çeviriyor

Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki Yuvacık mevkiinde yer alan işletme sahipleri Minel ve Enes Kılıç çifti, ağaç kovuğunda yavru bir sincap buldu.

Ormana bıraktılar, geri geldi

Yabani sincap, kendisini ormana bırakan ailenin yanına geri döndü. Bir an olsun oradan ayrılmayan sincabı, Minel ve Enes çifti besleme kararı aldı. Kılıç çiftini ebeveyni gibi gören bir aylık Alvin isimli yavru sincap, sahiplerine bağlı bir şekilde, şapkalarında ve ceplerinde uyuyor.

En sevdiği yiyecekler cips ve çikolata

Boğazına düşkünlüğüyle dikkat çeken yavru sincap Alvin’in favori lezzetleri patates cipsi ve çikolata.

Ağaç kovuğunda buldukları sincabı, annesini bulamadıkları için besleme kararı alan Enes Kılıç, sincabı veterinere götürdüklerini ve onun sağlığı konusunda bir problem olmadığını belirtti. Kılıç, “3 hafta önce ormanda bulduk. Bir ağaç kovuğunda bulunuyordu. Annesi olmadığı için biz de besleme kararı aldık. Önce veterinere götürdük. İlk günlerde süt ve şırıngayla besledik. Ardından fıstık ve fındık gibi yiyeceklere geçtik. Onu sahiplendik. Doğada yalnız başına, kovukta yaşıyordu. Biz de bir aile olmak istedik” açıklamasını yaptı.

“Bizi ebeveyni zannediyor”

İlk dönemler asabiliğinin, alıştıktan sonra geçtiğini belirten Kılıç, “İçgüdüsel anlamda yabani bir hayvan olduğu için, ilk aldığımızda tırmalama ve ısırma gibi huyu vardı. Zamanla besledikçe alıştı ve ortadan kalktı. Uzun bir süre cebimizde uyudu. Hatta hâlâ şapkamızda ve cebimizde uyuyor. O da artık bizi ebeveyni zannediyor. Bize zarar vermiyor. Yalnızca tırnakları çiziyor. O da onun doğası olduğu için, rahat tırmanmasını engellememek için kestirmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yavru sincabın, ilk kez gördüğü insanları ilk başta dişleyip alışınca da buna son verdiğini aktaran Enes Kılıç, “Bu sincapların kendilerine özel bir tanışma merasimi var. Elinizi uzattığınız zaman ufak bir dişleme yapıyor ilk başta. Sevdiği insanlarda yapmıyor, sevmediklerini dişliyor. Yavaş yavaş bunun dozajını artırıyor. Biz de tam olarak çözemedik ama ilk önce ufak bir ısırıkla ‘merhaba’ diyor. Cinsi ile ilgili net bir bilgimiz bulunmuyor. Ormanlarda yaşayan yabani sincaplardan biri. Bunların 140 farklı çeşidi var. Ülkemizde en yaygın olanlardan biri bu. Bu çeşitten, buradaki ormanlarda fazlasıyla var. Yabani sincap şeklinde adlandırılıyor. Adını da meşhur ‘Alvin ve Sincaplar’ filminden ilham alarak Alvin koyduk. Herhalde sincap besleyen pek çok kişinin de aklına gelecek ilk isim Alvin olacaktır” şeklinde konuştu.

“Cips ve çikolataya bayılıyor”

Sincabın beslenme biçiminde ve doğaya dönmekten çok kendileriyle kalmayı seçmesinden söz eden Kılıç, “Genel anlamda çerezle besleniyor fakat ağırlıklı olarak Antep fıstığını seviyor. Çok sıkıntıda kalmadıkça badem ve ceviz yemiyor. Onun dışında cips ve çikolataya bayılıyor. Ara sıra onu ödüllendirmek için cips ve çikolata veriyoruz. Bazen çay içiyor. Sürekli evde durmuyor. Güzel havalarda işletmemize getiriyoruz onu. Burada doğaya bırakmayı da birkaç kez denedik. Onu bıraktık ama çimlerde koşturduktan hemen sonra geri döndüğünü gördük. O da bize alıştı. O da herhalde doğaya geri dönmek istemiyor fakat biraz daha büyüdüğünde yeniden deneyeceğiz. Bunu kendi seçimine bırakacağız” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)