Kıyametten Sonraki Haller Nedir? Yeniden Diriliş Nasıl Olacaktır? Mahşerde İnsanlar Ne Yapacak? 

YAŞAM 05.03.2021, 10:42 07.03.2021, 12:40 Hanife
Kıyametten Sonraki Haller Nedir? Yeniden Diriliş Nasıl Olacaktır? Mahşerde İnsanlar Ne Yapacak? 

Aleyna Nur AYAN / habernediyor.com

Yüce kitabımız Kur’an’ı Kerim’de Kıyamet gününü en ince ayrıntısına kadar anlatan sure olarak 75. Sure olan kıyamet suresi bulunmaktadır. Ayette bu konu ile ilgili şu şekilde bahsedilir “İnsan kendisinin kemiklerini bir araya toplayamayacağımızı mı sanır? Evet, toplarız parmak uçlarına varıncaya kadar eski halinde düzenleriz! Fakat insan önündeki (kıyameti) yalanlamak ister. ‘kıyamet günü ne zamanmış?’ diye sorar. İşte göz kamaştığı, ay tutulduğu, güneşle ay bir araya getirildiği zaman! ‘O gün insan kaçacak yer neresi!’ diyecektir. Hayır Hayır! (Kaçıp) sığınılacak yer yoktur! O gün varıp durulacak yer, sadece Rabb’inin huzurudur.” (Kıyame Suresi 3-12. Ayetler) görüldüğü üzere kıyamet suresinde kıyamet anının dehşeti bu şekilde anlatılmıştır. Kıyamet günü insan için oldukça zorlu geçecek ve kaçacak bir yer bulamayacaktır. Kıyamet günün yanı sıra öldükten sonra dirilme olayına inanmayanlar da mevcuttur. Yüce rabbimiz bu insanlara “Öyle ise Rabb’ine yemin olsun ki muhakkak surette onları (öldükten sonra dirilmeyi inkar edenleri) şeytanlarla birlikte mahşerde toplayacağız; Sonra onları diz üstü çökmüş vaziyette cehennemin çevresinde hazır bulunduracağız.” (Meryem Suresi 68.Ayet) diye
Allah’ın öldükten sonra insanları diriltme kudretine inanmayanları cehennemde diz üstü vaziyette cezalandıracağını bildirerek kullarını bu hususta uyarmıştır. Yüce Allah kudret sahibidir. Her dilediğini “Kun fe yekun” ayetindeki gibi ol der ve oluverir. İnsanları değil öldükten sonra diriltmeyi yalnızca bir defa yapmak sonsuz defa yapacak güce ve kudrete sahiptir. Yüce Allah’ın emriyle İsrafil meleğin Sur’a ikinci kez üflemesi ile bütün ölüler tekrar dirilecektir. 

Haşir Ne demektir? 

Haşir herkesin, canlı bütün varlıkların hayatının son bulmasının ardından mahşer meydanında toplanmalarını ifade eden kelimedir. Öldükten sonra dirilmek, Allah’u Teala’ya hesap vermek için huzuruna çıkmak bütün bunların hepsi iman esaslarından bir parçadır. Bizleri yaratan akıl ve nimet sahibi yapanın Allah olduğuna inandığımız gibi onun huzurunda toplanacağımıza da inanmamız gerekmektedir. Haşir kelimesi Kur’an’da da şu şekilde geçmektedir. “Andolsun, ölseniz de öldürülseniz de Allah’ın huzurunda toplanacaksınız.” (Al-i İmran 158. Ayet) 

Haşir oldukça zorlu bir andır. Yalnızca insanlar değil melekler, cinler ve bütün hayvanlar haşir olacaktır. Herkes bu anda, yerde kendi derdine düşecek anne evladını bile düşünemez hale gelecektir. Haklı haksızdan hakkını alacak tüm zülme uğrayanlar hakkını soracaktır. 

Amel Defterinin Dağıtılması Nasıldır?

İnsanların mahşer meydanında toplanmasından sonra dünya da iken yaptıkları işlerin hesabı sorulacak ve “amel defteri” adı verilen defterler dağıtılacaktır. Amel defterinde kişinin dünya hayatında yaptığı en ufacık hatırlayamadığı işleri bile yazılmış olarak eksiksiz bulunacaktır. Bu defterler insanın iki omuz hizasında bulunduğu bilinen gözle algılanması mümkün olmayan Kiramen Katibin adlı iki melek tarafından yazılmaktadır. Amel defteri ile ilgili Yüce Kitabımız Kur’an’ı Kerim de şu şekilde buyrulmaktadır: “Kitap ortaya konmuştur: suçluların onda yazılı olanlardan korkmuş olduklarını görürsün. Vay halimize derler, bu nasıl kitapmış! Küçük büyük hiçbir şey bırakmaksızın hepsini sayıp dökmüş! Böylece yaptıklarını karşılarında bulmuşlardır. Senin Rabb’in hiç kimseye zulmetmez.” (Kehf Suresi 49.Ayet) 

Amel defterleri cennet ehline sağdan, cehennem ehline ise soldan veya arka tarafından verilir. Defteri Sağdan alacak olanlar son derece sevinçli müminlerdir. Bu müminlere “ashab-i yemin” denmektedir. Soldan veya arkadan alanlar son derece üzüntülü dehşetli bir halde Yüce Allah’a yalvararak “Rabbimiz bizi dünyaya tekrar gönder de bir kez olsun sana yalvaralım af dileyelim, ibadet edelim” diye yalvaracaklarıdır. Fakat asla böyle bir şansları kalmamıştır. Defteri soldan veya arkadan alanlara ise “ashab-ı şimal” denmektedir. Azabın habercisidir.

Aleyna Nur AYAN / habernediyor.com

Yorumlar (0)