Kırıkkale’deki üretici: "İyi ki mülteciler var"

Kırıkkale’de meyve ve sebze üreticileri, hasat zamanında çalıştıracak işçi bulamıyor.

YAŞAM 06.09.2022, 11:15 07.09.2022, 10:22
Kırıkkale’deki üretici: "İyi ki mülteciler var"

Kırıkkale'de meyve ve sebze üreticileri, hasat zamanında çalıştıracak işçi bulamıyor. Kırıkkale Delice’de domates üreticisi olan bir çiftçi günlük 220 TL yevmiyeye çalıştırdığı mültecilerin sayesinde üretime devam edebildiğini söyledi.

İşçi bulamıyorlar!

Kırıkkale'de meyve ve sebze üreticileri, hasat döneminde tarım arazilerinde çalışacak işçi bulmakta zorlanıyor. Üreticiler, tarım arazisinde çalışacak yerli işçiye ulaşmakta oldukça zorluk çektiklerini, bu yüzden de mültecileri çalıştırdıklarını ifade etti.

Kırıkkale’de gurbet mesaisi

Delice ilçesindeki tarım arazilerinde çalışan işçilerin büyük bir kısmı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ilçeye gelen tarım işçilerinden oluşuyor. Kendi imkanları ile kurdukları çadırlarda barınan aileler, evlerinden yüzlerce kilometre kadar uzakta "gurbet mesaisine" devam ediyor. Mülteciler de gurbetçi vatandaşlarımız ile birlikte tarım arazilerinde çalışıyor.

Belediye başkanı iş isteyenlere çağrıda bulundu

Delice Belediye Başkanı Turgut Özdem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçede işçi sıkıntısı yaşadıklarını söyleyerek çalışmak isteyen vatandaşlara çağrıda bulundu.

"İş arayan hemşerilerimizi Kırıkkale Delice'ye bekliyoruz"

İş arayışında olan vatandaşları Delice’ye davet eden Başkan Özdem, "Burada işçi konusunda sıkıntısı yaşıyoruz. İlçemizde iş çok ama çalışacak eleman konusunda sıkıntı var. Burada çalışan arkadaşlarımız Şanlıurfa’dan geldi. Bizim ilçemizde işsizlik neredeyse sıfır derecesinde. Yani ilçede 'benim işim yok' diyecek kimse yok. Bu anlamda da gerek tarım alanında gerekse de diğer sektörel alanlarda iş arayan ve çalışmak isteyen hemşerilerimizi Kırıkkale Delice'ye bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Burada işçileri günlük 220 TL’ye çalıştırıyoruz"

İlçede domates üreticiliği yapan Mustafa Demiray, hasat zamanı çalışacak işçi bulamadıklarına dikkat çekerek, "İşçileri buraya dışarıdan getirtiyoruz. Burada mülteciler de gelip çalışıyor. Delice'de bizler işçi bulamıyoruz. Millet devlete sırtını dayamış, geçinip gidiyor. Biz burada işçileri günlük 220 TL’ye çalıştırıyoruz. Ben 300 lira da ücret versem Delice'de çalışacak adam çıkmaz. 'Siz çalışmıyorsunuz' diyorum, ' burada ne yapıyorsunuz' diyorum, 'hadi yatmayın kalkın' diyorum. Fakat ağzı dolu lafı söyleyip sonra da çekip gidiyorlar" diye ifadeler kullandı.

"İyi ki mülteciler var"

Tarım alanlarında en çok mülteci işçilerin çalıştığını belirten Demiray, "Dışarıdan gelen işçiler olmasa kendi memleketimizde çalışacak adam asla bulamayız. İyi ki mülteciler var. Eğer onlarda olmasa bu insanlar çok daha fazla para karşılığında bu ürünleri satın alır. Şimdi domatesin kilosunu 4 TL’ye veriyorum. Yevmiye günlük 500 lira olunca ne kadara vereceğim? Tabi ki benim de üstüne koymam lazım. O zaman fiyat halka da yansıyacak gerçekten. Herkes konuşuyor, 'Suriyeliler Afganlar gitsin ülkemizden' diye. Gitsin tamamda onun yerini kim doldurup çalışacak? Tarım alanlarında, sanayilerde onlar çalışıyor. Bizim vatandaşımız beğenmiyor" şeklinde konuştu.

"Veriminden de kazandığımız paradan da memnunuz"

Domatesin kilosunu 4 TL’ye sattığını söyleyen Demiray, "Masa başı iş istiyorlar. 'Z' kuşağı mıdır yoksa 'B' kuşağı mıdır, onlar bir garip insan. Z kuşağı, çalışma nedir, nasıl olur bilmiyor. İnanın bana yerli karpuz nedir onu dahi bilmiyorlar. Hepsi aşılı karpuzdan zevk alıyor. 'Z' kuşağı çok boş, onların hepsi hazıra alışmış. Şu an verimden memnunum. 4 TL bugün iyi para, en az 5 ton kadar üretirsen eğer 20 bin TL para yapar. Bu paranın 10 bini de masrafa giderse, 10 bini de bizim yanımıza kalır. Şu anda veriminden de kazandığımız paradan da memnunuz. Ben 12 ton domates sattım. En az daha 15 ton kadar da çıkar" dedi.

Yorumlar (0)