Kiralık itibar suikastçıları

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla kötü niyetli kişiler para karşılığı "kötü yorum" ve "dislike" (beğenmeme) yöntemlerini kullanarak itibar suikastı yapıyorlar.

YAŞAM 08.11.2019, 09:48
Kiralık itibar suikastçıları

Sosyal medyanın gittikçe yaygınlaşan kullanımıyla beraber bu platformlarda yapılan paylaşımların etkileşim alması daha da önem kazanmaya başladı. Hatta kullanıcılar bu platformlarda aldıkları etkileşimlerle bir yarışa girmiş durumdalar.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre bu yarışı gözlerine kestiren bazı insanlar boş durmuyor. Bugüne kadar kullanıcılara para karşılığı sahte takipçi ve beğeni sunan bu kişiler şimdi de "kötü yorum" ve "şikâyet" paketleri ile kullanıcılara "hizmet" veriyor.

Fırsatçılıkta yeni boyut

Sosyal medya fırsatçıları bugünlerde Facebook, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımların altına istenilen yorumları yazıyor. YouTube videolarında ise "dislike" (beğenmeme) butonuna basarak olumsuz algı yaratıyorlar ve izlenme sayılarını düşürüyorlar. Twitter'da yapılan paylaşımları şikâyet ederek paylaşımın silinmesini sağlıyorlar. Hatta daha da üst bir boyuta taşıyarak sosyal medyada yapılan canlı yayınlarda manipülasyon yaratıyorlar.

Kampanyalı paketler dahi var

Fırsatçıların sundukları bu "hizmetlerin" özel kampanyalı paketleri de var. Sosyal medya kullanıcılarına gönderdikleri mesajlarla fiyat bildirimi yapıyorlar ve bu paketleri pazarlıyorlar. Fırsatçıların sosyal medya kullanıcılarına gönderdikleri mesajlara göre sunulan hizmetler ve fşyatları şöyle:

"İster sevmediğiniz bir arkadaşınızın Instagram fotoğrafının altına, ister bir sanatçının ya da iş adamının paylaşımının altına istediğiniz şekilde yorum yapmanın bedeli yorum başına sadece 1 lira. Toplu özel yorumlar indirimli. Şöyle ki 10 özel yorumun bedeli 10 lira. 50 yorum 45 lira, 100 yorum 90 lira. Youtube'da videolar için 500 şikâyet ise 75 lira."

Klon hesapları kullanıyorlar

Bu hizmetleri veren ve şirket adı altında işlem yapan bu kişilerin elbette yasal bir kaydı yok. Siparişle yorum ya da şikâyet için kullanılan bu hesaplar aslında gerçek kullanıcıların klon hesapları. Temel amaç ise yapılan yorumları gören kişilerin şüpheye düşmesine izin vermemek ve yorumların gerçek kişiler tarafından yapıldığına inandırmak.

Hapis cezası söz konusu

Avukat Mehmet Ali Köksal konuyla ilgili açıklamasında, bu durumda net bir suç unsuru bulunduğunun altını çizerek, "Kişisel verilerin işlenerek kişilerin rızası dışında kullanılması söz konusu olduğu için suçu işleyenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya. Ayrıca kişilere hakaret etme durumu da var. Sövme suçunun da bu şekilde gerçekleşmesi tazminatın üst sınırdan ödenmesine neden olur." şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Yorumlar (0)