Kilosu 750 TL! Çeyrek altınla yarışıyor

Çoğunlukla Artvin bölgesinde bulunan köknar ağaçlarından toplanan çam sakızı, zahmetli işçiliği ve artan kıymetiyle dikkat çekiyor. Bıçak yardımıyla 20 metreyi bulan ağaçlardan toplanan çam sakızının kilosu 750 TL'ye kadar alıcı buluyor.

YAŞAM 12.09.2020, 19:18
Kilosu 750 TL! Çeyrek altınla yarışıyor

Artvin ormanlarındaki köknar ağaçlarının kabuklarının arasından çıkan çam sakızının bir kilosu altınla yarışıyor.

Şarküteri ve aktarlarda satışı yapılan ve faydaları saymakla bitmeyen çam sakızının toplanması ustalık gerektiriyor.

Çam sakızı, genellikle çobanlar ve köylüler tarafından, 10 katlı bir bina yüksekliğindeki ağaçlara çıkartılıp yalnızca bir çakı yardımıyla teker teker toplanıyor.

Ağustos ve Eylül'de toplanan sakız, köknar ağacında bulunuyor. Çam sakızı, aktarların ve şarküterilerin en pahalı ürünü olarak biliniyor.

Çam sakızı, çoban armağanı sözü geride kaldı

Artvin'in pek çok bölgesinde olduğu gibi Yusufeli'nde Kılıçkaya Köyü ormanlarından toplanmış olan çam sakızı, tarımla uğraşan köylünün alternatif geçimini sürdürdüğü kaynak oluyor.

Köy sakinlerinden olan Ufuk Kurt, küçük yaşlardan beri çam sakızı topladığını ve şimdilerde değerinin çok artış gösterdiğini kaydederek, "Çam sakızı çoban armağanı deyimi geride kaldı. Şimdi kilosu 700-750 TL'den satılıyor. Çeyrek altınla aynı fiyattalar." dedi.

Ağaç başına en çok 300-400 gram bulunuyor

Çoğunlukla köknar ağacında bulunan çam sakızı, bir ağaçta en çok 300-400 gram bulunuyor. Bıçak yardımıyla toplanan çam sakızı için 20 metre uzunluğundaki ağaçlara çıkılıyor.

Yorumlar (0)