Kilosu 4 bin liraya canlı sünger: Faydaları saymakla bitmez

Aktarlarda kilosu 4 bin TL’ye satılan deniz süngerleri, asırlar boyunca rağbet görmeyi sürdürüyor. Su diplerinde, kaya, kaya ve hayvan kabuklarına yapışarak yaşamını sürdüren deniz süngerinin kıymetini çok az kişi biliyor. Cilt aknelerini temizleyen süngerler, deniz dibinden dalgıçlar tarafından çıkarılıyor.

YAŞAM 15.10.2021, 12:23 17.10.2021, 10:11
Kilosu 4 bin liraya canlı sünger: Faydaları saymakla bitmez

Dalgıçların deniz dibinden çıkardığı deniz süngerleri, omurgasız hayvanlar olarak bilinen 'eumetazoa'nın kardeş grubu olarak değerlendiriliyor.  Suyu içine alıp filtre edebilen süngerler, suyu bu şekilde temizlerler. Ardından içlerine takılan mikroorganizmaları yerler. Şu an unutulmasına rağmen, ev temizliğinde ve cilt temizliğinde deniz süngerinin tercih edildiği görülüyor.

“Faydaları satmakla bitmez”

Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Tuzpazarı Mahallesi’nde, 47 senedir aktarlık yapan İsmail Hakkı Ispartalı, işletmesinde deniz süngeri satıyor. Deniz süngerinin kıymetinin çok bilinmediğini ifade eden Ispartalı, "Faydaları saymakla bitmez. Bize bu sünger Bodrum'dan geliyor. Dalgıçlar bu süngerleri denizin dibinden çıkartıyor. Ardından işleniyor. Deniz süngerinin kıymeti bilinmiyor. Faydasını bilenler, her zaman kullanıyor. Ciltteki ölü bakterileri ve hücreleri temizliyor. Sivilceyi ve akneyi yok ediyor. Vücuttaki statik enerjiyi alıyor" şeklinde konuştu. 

“10 yıl kullanım ömrü bulunuyor”

Deniz süngerinin 10 yıl kullanılabildiğini belirten Ispartalı, "10 sene kullanım ömrü var. Delikli ve sert yapısı sebebiyle cilt ve ev temizliğinde kullanılıyor. Yüzeylerdeki kurumuş lekeleri ve kirleri kolaylık bir şekilde söküp atıyor. Bu nedenle mutfak temizliğinde tercih ediliyor" dedi.

Fiyatının pahalı olmasını, denizden zor çıkarılmasına bağlayan Ispartalı, "Kilosunu 4 bin TL’ye satıyoruz. Küçük bir parçası 50 ila 100 TL arasında satılıyor. Fiyatı pahalı gibi düşünülebilir, ancak en az 8-10 sene kullanılabiliyor'' sözlerini kullandı. 

Yorumlar (0)