Kestane balının yeni diyarından selamlar…

Kastamonu’nun kıvamı ve lezzetiyle çok fazla rağbet alan kestane balı da tescilli ürünler içerisine girdi. Balın tescillenmesi ile beraber Kastamonu’da coğrafi işaretli ürün miktarı 28’e yükseldi.

YAŞAM 19.08.2022, 12:29
Kestane balının yeni diyarından selamlar…

Kastamonu’nun sahil şeridinde kestane ağaçlarının oldukça fazla olması bal üretiminde de artışa sebep oldu. Kestane balı, Çatalzeytin, Bozkurt, Cide, Abana, İnebolu ve Doğanyurt ilçelerinde daha yoğun bir şekilde üretiliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde hastalıklara şifa olan Kastamonu kestane balı, yaklaşık 3 senelik çalışmanın sonrasında Coğrafi İşaretli Belgesi alarak tescillendi.

Uzun yıllar çabaladılar, tescili aldılar

Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar balın tescillenmesi için uzun uğraşlar verdiklerini ifade ederek, “2018 senesinde Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği olarak tescil için çalışmalara başladık. İlk olarak kestane balı üretim alanımız olan Küre, Şenpazar, Cide, Doğanyurt, İnebolu, Bozkurt ve Abana ilçelerinden aldığımız ürünleri incelemeye yolladık. Bu işlemler yaklaşık 3 sene devam etti. Bu araştırmaların sonrasında üniversiteden bize verilen tahlillerle birlikte Kastamonu kestane balının bulundurduğu özellikler dolayısıyla diğer bölgelerdeki kestane ballarından daha üstün olduğunu gördük. Bunun için coğrafi işaret konusunda başvuru yaptık. Bu işlemler bizler adına oldukça uzun bir aşamadan geçti. Örnekleri aldık ve Kastamonu Üniversitesine yolladık daha sonra analizler sağlandı. Çalışmaları gerçekleştirdikten sonra coğrafi işaret alabilmek adına çalışmalar yaptık. 12 Ağustos tarihinde de tescil belgemiz verildi. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışma Kastamonulu arıcı ve üreticilerimize hayırlı olsun. Bundan sonrası için planımız ise üreticilerimizden balları toplayıp, tüketicilerimize sunmak olacak.” dedi.

“Diğer bölgelere göre daha üstün”

Kestane balı için üniversiteler tarafından çalışma gerçekleştirildiğini aktaran Başar, “Gerçekleştirilen çalışma noktasında Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve yerlerinden toplanan ya da alınan ballar oldu. Bu durumun sonucunda Kestane Balı ve farklı bal türleri adına üniversiteler analiz yapıyor. Bu araştırmaların sonucunda her balın kendisine ait özellikleri olduğu ortaya çıkıyor. Kastamonu kestane balı diğer ballara göre daha farklı özellikte.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (1)
Mustafa Merdol 2 yıl önce
Kastamonu kestane balına yaptığınız emekler için teşekkür ediyorum Kastamonulu bir hemşeriniz olarak bu baldan almak istiyorum yardımcı olmanızı rica ediyorum tel 0532 2763851 izmir