Kenya'da çekirge mücadelesi: Onları yiyin!

Kenya'da çöl çekirgeleri tarlaları istila etti. Alarma geçen yetkililer halka çekirgeleri yemesini tavsiye etti.

YAŞAM 10.01.2020, 16:18 10.01.2020, 16:22
Kenya'da çekirge mücadelesi: Onları yiyin!

Afrika Boynuzu ülkelerini etkisi altına alan çekirge istilası sonrasında önlem ve ilaçlama çalışmalarının hız kazandığı Kenya’da, The Daily Nation gazetesi, çekirgelerin aslında sağlıklı ve lezzetli bir besine çevrilebileceği haberine yer verdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün yayımladığı çekirge tüketme önerilerine de yazıda referans veren gazete, ülkenin bazı bölgelerinde çekirgelerin sevildiğine ve bol bol tüketildiğine vurgu yaptı.

Kenya Böcek Bilimi Topluluğu Başkanı Dr. Muo Kasina, ülkenin kuzeyinde çalışan çiftçilere çekirgeleri yemeleri çağrısında bulundu.

"Onları kovalamaktan vazgeçmeliyiz"

Kasina, çekirgeleri kontrol altına almanın bir yolunun da onları kovalamaktan vazgeçmek olduğuna işaret etti. Kasina, "Onların yerleşmesine izin verebilir, onları yiyerek ve ilaçlayarak kontrol altında tutabiliriz.” diye konuştu.

Aynı zamanda Kenya Tarım ve Hayvancılık Araştırmaları Örgütü Direktörlerinden biri olarak görev yapan Dr. Kasina, çiftçilere çekirgeleri titizlikle hazırlayarak lezzetli bir akşam yemeği hazırlamaları konusunda tavsiyede bulundu.

Çekirge kalp sağlığına faydalı mı?

Gazetede yer alan yazıda, 2015 yılında gerçekleştirilen uluslararası bir araştırmaya atıf yapılarak, çekirge yemenin kalp krizi riskini ciddi ölçüde azalttığına değinildi.

Afrika Boynuzu'nda hızla yayılan çöl çekirgeleri, tarım yaşamını ve gıda güvenliğini tehlikeye düşürüyor.

Her gün 150 kilometre mesafe gidebilen çekirge sürüleri, yalnızca birkaç saat içinde bile binlerce kişinin gıda ihtiyacını karşılayacak tarım ürününe zarar verebiliyor.

Yorumlar (0)