Kenevir ekim alanı ikiye katladı, köye dönüş başladı!

Kenevir üretim merkezi olarak belirlenen Samsun'un Vezirköprü ilçesinde talebin artması nedeniyle ekim alanı iki katına çıktı.

YAŞAM 16.05.2020, 10:18 16.05.2020, 12:51
Kenevir ekim alanı ikiye katladı, köye dönüş başladı!

Türkiye'de ruhsatlı kenevir ekimi yapılan yerlerden birisi olan Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Narlısaray Mahallesi'nde Mart ayında ekilen kenevirler yeşeriyor. 

Kenevir, 2019 yılında 400 dönüm ekilmişti. Bu yıl ise 800 dönüme ulaştı. Kenevirin lifinin hasadı Temmuz ayında, tohumu ise Eylül ayında yapılıyor.

"İşçilik kolaylaştı"

Narlısaray Mahallesi Muhtarı Halil Sezgen, kenevir ekiminin daha da artacağına dikkat çekerek, "Geçen sene Narlısaray’da 400 dönüm alandan kenevir ekilmişti. Bu sene 2 katına çıktı. Bunu sebebi sözleşmeli ekim yapılmasıdır. İşçilik konusunda makine gelecek. Bu da insanları kenevir ekmeye yöneltti. Eskiden yaptığımız elle sökme ve havuzlama sistemi kaldırıldı. İşçilik kolaylaştı. Çok farklı alanlarda kullanıldığını biliyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Kenevir işi çıktıktan sonra köyüne dönen insanlar oldu"

Narlısaray Mahallesi Muhtarı Sezgen, Vezirköprü ilçesinin eskiden beri göç verdiğini anımsatarak, Narlısaray’da bu kenevir işi çıktıktan sonra 2 sene içerisinde geri köyüne dönen insanlar oldu. Bunun amacı da kenevirin para etmesi ve piyasası olmasıdır. Burada en büyük problemimiz su sorunudur. Kenevir arazilerimiz sulanmıyor. Köyümüzde bulunan göletimiz, bize yetersiz kalıyor. Şu anda planlama aşamasında olan Narlısaray Göleti diye proje var. Eğer o gölet yapılıp aktif hale geçerse, bizim eskiden 3 bin nüfuslu olan mahallemiz tekrar eski haline döner." dedi. 

"Biz bunu tekstil olarak kullanacağız"

Bir tekstil fabrikasında çalışan Ziraat Mühendisi Atilla Öksüz, Vezirköprü ilçesinde vatandaşlarla beraber kenevir üretimi gerçekleştirdiklerini kaydederek, "Bölgede kenevir ekimini teşvik etmek amacıyla çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Burada kenevir üretimi daha da arttı. Kenevir 25 bin farklı alanda kullanılıyor. Ben özel bir tekstil fabrikasında ziraat mühendisiyim. Biz bunu tekstil olarak kullanacağız. Samsun’un İncesu mevkiinde ise bir tesis kuracağız ve bunu ip haline getirerek tekstilde kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)