Kedi nefreti 75 milyon kişinin ölümüne yol açtı!

14. yüzyılda Papa 9. Gregory, kedilerle ilgili olan batıl inançların ortaya çıkmasında rol oynayan kişiydi ve milyonlarca insanın ölümünden de sorumlu.

YAŞAM 29.10.2019, 17:03 01.11.2019, 09:51
Kedi nefreti 75 milyon kişinin ölümüne yol açtı!

İnsanlar, özellikle Klasik ve Rönesans dönemlerine kıyasla, kültürel ve teknolojik anlamda en alt seviyede bulunan Orta Çağ Avrupası hakkında konuşmayı çok severler. Ve bunu göz önüne alarak  popüler birkaç efsaneyi (belki de gerçekleri) incelemek oldukça eğlenceli oluyor. Şimdi de Papa 9. Gregory’nin kedilere olan nefretinden ve bunun sonuçlarından bahsedeceğiz.

Kediler bir zamanlar seviliyordu

Kediler, Mısır'dan  Avrupa'ya getirildiler ve uzun süre halk tarafından sevildiler- muhtemelen bir tarım toplumunda nimet olarak görüldüler. Kediler doğanın mükemmel çözümüydü; kelimenin tam anlamıyla et olmayan hiçbir şey yiyemiyorlar, bu da ekinlere risk oluşturmayacakları anlamına geliyordu. Bu arada, düzenli olarak ete ihtiyaç duyuyorlardı ve elde etme konusunda oldukça başarılılardı çünkü haşaratları bulup onları yiyorlardı.

Ancak papa Gregory IX, “Vox in Rama” adlı bir bir belge yayınladığında, 1230'ların başlarında  kedi-insan ilişkileri gittikçe kötüleşti. Yayınlanan belge, kedileri şeytanın enstrümanı olarak ilan etti ve Orta Çağ Avrupa'sını kedi kıyımına, özellikle kara kedilere karşı, yöneltti. Papa Gregory IX, kedilerin birer şeytan olduğunu bas bas bağırmaya başlamıştı. O dönem Avrupa’da, herhangi bir insana, objeye veya hayvana şeytan damgası yapıştırmak oldukça yaygın bir durumdu.  Papa, o bölgede yaşayan bütün kedilerin ve onlarla beraber iş birliği yapan “cadılarla” yani sahipleriyle öldürülmelerini emir verdi.

Her şeyin bir cezası var

On binlerce kedi katledildi, geriye sadece birkaç zengin nüfuzlu ailenin kedisi kaldı. Elbette bu korkunç katliamdan sonra doğanın söyleyecek birkaç sözü olacaktı ve ölen masum hayvanların hak ettikleri adalet için bir şey yapacaktı. Her şey Kırım’dan İtalya’ya gelen bir gemide başladı.

Geminin ambarından şehre inen birkaç fare, veba mikroplarıyla birlikte Avrupa sokaklarında hastalık saçmaya başladı ve sokaklarda onları durduracak bir kedi bile yoktu.

Avrupa nüfusunun neredeyse üçte biri sayılan 75 milyon insanın vebaya yakalanıp ölme sebebi tamamen bir batıl inanç yüzündendi.  Salgın, yıllar boyunca durdurulamadı. Bu trajedinin başrolü de 9. Gregory adındaki Papa ve  kedi nefretiydi. 


 

Yorumlar (2)
Ahmet Tekin 4 yıl önce
Doğada hiç bir şey anlamsız yada boşuna değildir..
Yusuf Aras yılmaz 3 yıl önce
Papa nın ağzına jsjsjsjsjsjsjsjsjsjjsjsjs