Kazak anne gözyaşları içinde anlattı… “Ne olur bana yardım edin”

Bir Türk vatandaşı ile evlenerek kız çocuğu sahibi olan, geçen sene ise boşanarak ülkesine dönen Kazak Doktor Aigerim Ussenova, RETT sendromu teşhisi konan 3 yaşındaki kızının tedavisi için para biriktirerek tekrar Antalya’ya geldi. Kalacak yeri ve oturma izni olmayan anne, gözyaşları içinde yetkililere seslenerek yardım istedi. 

YAŞAM 24.04.2022, 12:25 25.04.2022, 09:19
Kazak anne gözyaşları içinde anlattı… “Ne olur bana yardım edin”

Kazakistan’da hayatını sürdüren ve bir süre doktorluk da yapan Aigerim Ussenova, 2018 yılında Türk vatandaşı S.İ. ile tanışarak evlendi. Nikâh sonrası Türkiye’ye gelen çift, İstanbul’a yerleşti ve 2019 senesinde bir kızları oldu. Bebeğin doğumun kısa bir süre sonra ise bazı sağlık sorunları baş göstermeye başladı. Sık sık istifra eden bebeği hastaneye götüren çift, küçük kızın metabolizma sorunları olduğunu öğrendi. 

Tehditlerden korktuğu için nafaka da talep edemedi

Doktorlar, tedavinin devamı için tam donanımlı bir hastaneye ihtiyaç olduğunu dile getirerek aileyi bilgilendiler. Maddi olanakları kısıtlı olan aile, bu sebeple tedavi sürecini devam ettiremedi. Ussenova’nın iddiasına göre, bir süre sonra baba S.İ., bebeği ve kendisini istememeye başladı. Bebekle beraber Kazakistan’a gitmesi için 34 yaşındaki Ussenova’ya baskı yapan S.İ., uçak biletlerini alarak kendilerini gönderdi. Çift, geçen sene tamamlanan dava ile de resmen boşanmış oldu. Ussenova, tehditlerden korktuğu için herhangi bir nafaka talebinde bulunamadığını ifade etti. 

Ailesinin rızası olmadan evlendi, boşanınca onların yanına dönemedi

Ailenin razı olmadığı bir evlilik yaparak Türkiye’ye geldiğini belirten Ussenova, bu sebeple Kazakistan’a dönüşü sonrası yeniden ailesinin yanına gidemediğini belirtti. Astana’da bulunan yurtlarda yaşayarak hayatını sürdüren genç anne, sabun ve el işi ürünler satarak, kızının tedavisi için para biriktirdi. Bu süreçte küçük kızının hastalığı daha da ilerleyen Ussenova, Çimkent’te bulunan bir hastaneye başvurarak, tetkikler yaptırdı.

Küçük çocuğun Rett sendromu olduğu tespit edildi

Hastanede yapılan incelemelerde küçük çocuğun Rett sendromu olduğu anlaşıldı. İnternette bu hastalık üzerine birçok araştırma yapan Ussenova, Antalya’da yer alan özel bir hastanenin bu hastalığı başarılı bir şekilde tedavi ettiğini öğrendi. Uzun bir süredir biriktiği paralarla yeniden Türkiye’ye gelen Ussenova, hastane ile yaptığı görüşmede tedavi ücretinin çok yüksek olduğunu anladı. Bunun üzerine kızını Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne kaldıran çaresiz anne, yaklaşık 4 haftadır burada tedavi sürecinin devam ettiğini belirtti. 

“Kalacak yerim yok. Çalışacak işim yok. Ne olur bana yardım edin”

Kızı Asel’in tedavisine devam edebilmek için heyet raporunun talep edildiğini dile getiren Ussenova, “Kalacak yerim yok. Çalışacak işim yok. Ne olur bana yardım edin. Kızım tekrar ayakta görebileyim, başka bir şey istemiyorum. Lütfen bana yardımcı olun” şeklinde konuştu. 

“Kızım doğduktan kısa bir süre sonra bazı sağlık sorunları çıkmaya başladı”

Hayat hikâyesini kısaca özetleyerek açıklamalarına başlayan Aigerim Ussenova, “2019 yılında kızım Asel’i dünyaya getirdim. Kızım doğduktan kısa bir süre sonra bazı sağlık sorunları çıkmaya başladı. Sık sık istifa ediyordu. Bir süre sonra kızımın babası, ikimizi de istememeye başladı. Kızım 1 yaşını geçtikten sonra da bizi tekrar Kazakistan’a yollamaya karar verdi. Kazakistan’a döndüm, zor şartlar altında yaşamaya çalıştım. Ailemin rızası olmadan evlendiğim için, geri döndüğümde onların yanına da gidemedim” ifadelerini kullandı. 

“Kızım, babasından dolayı Türk vatandaşı”

Kazakistan’da çeşitli el işi malzemeler satarak yaşamını sürdürmeye çalıştığını dile getiren 34 yaşındaki anne, “Sabun sattım, el işi ürünler sattım, bir şekilde güç bela para biriktirdim. Kızımın Rett sendromu olduğunu öğrenince dünya başıma yıkıldı. Kızım babasından dolayı Türk vatandaşı. Bu sebeple yaptığım araştırmalarda Antalya’da tedavi sürecine devam etmesi daha hayırlı diye düşündüm. Bu hastalığa karşı yürüttükleri tedavi süreçlerinin başarılı olduğunu öğrendim” dedi.

“Türk devletine sesleniyorum, lütfen bana yardım edin”

“Kızımı kurtarmak için yeniden Türkiye’ye dönmeye karar verdim” diyen Ussenova, “Kızım Türk vatandaşı ama benim herhangi bir vatandaşlığım bulunmuyor. Tek isteğim kızımı yeniden sağlıklı şekilde görebilmek. Ben Kazakistan’da bir süre çocuk doktorluğu da yaptım. İleride gerekli sınavlara gireceğim ve Türkiye’de kendi işimde çalışmayı hedefliyorum. Rusçayı akışkan şekilde konuşuyorum. Almanca konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Türk devletine sesleniyorum. Lütfen bana yardım edin. Bana destek olun. Gidecek başka hiçbir yerim yok” şeklinde konuştu. 

“Önümde 58 günlük bir izin sürecim daha var”

1 ayı aşkın bir süredir Antalya’da bulunduklarını belirten genç anne, “Önümde 58 günlük bir izin sürecim daha var. Çok az zamanım kaldı. Kalacak bir yer bulmam lazım, oturma izni almam lazım, kendi mesleğimde bir iş bulmam gerekiyor. Benim tek derdim kızım. Benden başka ona burada refakat edecek kimsemiz yok. Heyet raporunu almayı başarabilirsem, çocuğum fizik tedaviye başlayacak. Bunu yapabilirsek işler bizim için biraz daha kolaylaşır. Hiç yürüyemiyor şuan, azıcık dahi olsa yürüyebilse bakıcı tutabilirdik, o zaman belki önümü görebilirdim” ifadelerini kullandı. 

“Gerçekten çok zor bir imtihandan geçiyoruz”

Antalya’da otellerden kadın sığınma evlerine kadar pek çok yerde kaldığını dile getiren Ussenova, “Hastanede kaldığım zamanlar da oldu. Bu süreci bu şekilde atlatmaya çalışıyorum. Gerçekten çok zor bir imtihandan geçiyoruz. Ülkemde biriktiğim parayla tutunmaya çalışıyorum. Ama artık o da erimeye başladı ve bir süre sonra bitecek. Heyet raporunun hızlı bir şekilde çıkarılmasını arzuluyoruz. Bize 6 aylığına başımızı sokabileceğimiz bir yer versinler istiyoruz. Kızımı kurtarmam için destek bekliyorum. Bir yer bulabilsem orada bakıcı olarak da çalışırım, gerekirse yemek de yaparım. Kadın sığınma evlerinde kaldım ancak maalesef kızım için elverişli olmuyor. Bir aile ortamı bulabilirsek bizim için çok daha güzel olur” şeklinde konuştu. 

“Tedavi için artık Kazakistan’a dönemem, oradaki hastane şartları yeterli değil”

Antalya’da başka kimsesi olmadığını belirten Ussenova, açıklamalarının son bölümünde şu ifadeleri kullandı:
“Tek derdim kızımı ayakta tutabilmek. Başka hiçbir hedefim yok. Kızımın denge sorunu var. Bu sorun çözülse ve onu tekrar ayakta görebilsem, bu mutluluk bana ömür boyu yeter. Çocuğumun bundan sonra konuşamayacağını biliyorum. Ama en azından onu yürürken görebileyim. Tedavi için artık Kazakistan’a dönemem. Orada hastane şartları yeterli değil. Donanımlı bir hastane bulunmuyor. Tek çözüm imkânımız Antalya’da var. Bir an önce kızımın bu rahatsızlığını iyileştirebilmek istiyorum. Bu konuda da Türk halkından, gücü olan herkesten yardım talep ediyorum.”

Yorumlar (0)