Kayserili suda giden yüksek hızlı araç geliştirdi, Kanada'dan teklif geldi!

Kayseri'de su üzerinde gidebilen yüksek hızlı bir toplu taşıma aracı tasarlayan buluşçu Ali Yiğit'in projesine Kanada'dan teklif geldi.

YAŞAM 08.10.2020, 19:17 08.10.2020, 19:30
Kayserili suda giden yüksek hızlı araç geliştirdi, Kanada'dan teklif geldi!

Kayseri Yenihisar'da yaşayan kaşif Ali Yiğit, denizin üzerinde gidebilen yüksek hızlı bir toplu taşıma aracı projesinin prototipini sac ve demir kullanarak gerçekleştirdi. Ali Yiğit, yapmış olduğu prototipi bir baraj gölüne deneme amaçlı götürdüğü esnada, köylüler tarafından araç görülüp jandarma ekiplerine füze gördükleri ihbarında bulunuldu.

250 kişi kapasiteli, ekonomik yakıt özelliği de bulunuyor

Suyun üzerinde koşan kertenkeleleri inceleyip 350 kg ağırlığında ve 6 metrelik uzunlukta prototip oluşturup denemeleri başarıyla tamamladığını kaydeden Ali Yiğit, ''Aracımız toplu taşıma aracı olarak kullanılıyor. Denizde önden çekişli gidebilen ve ekonomik yakıt özelliği olan, orijinal boyutunda 250 kişi kapasiteli bir araç bu.'' ifadelerini kullandı.

Kanada'dan teklif

Yüksek hızlı toplu taşıma projesini yaşama geçirmek için Kanada Toronto Belediyesi'nden bütün imkanların sağlanması yönünde teklif aldığını söyleyen Ali Yiğit, ''Gemi projesinde yabancı ülkeler tarafından teklif geldi. Kanada Toronto Belediye Başkan Yardımcısı da bana ulaştı. Konuya ilişkin yatırım yapıp değerlendirmek istediklerini kaydetti.'' dedi.

''Türkiye merkezli olması koşuluyla olabileceğini ilettim''

Yiğit, ''Bütün imkanları sunacaklarını ifade ettiler. Ben de bu yatırımın merkezinin Türkiye olması koşuluyla olabileceğini kendilerine ilettim. Araç zaten patentli ve dünyada en hızlı yolcu taşıma özelliği olan bir proje. Aynı zamanda yüzde 35'de tasarruflu.'' cümlelerini kurdu.

''Askeri amaçla kullanılabilir''

Ali Yiğit, ''Bu yapmış olduğum gemi projemizin yerli yatırımcılar tarafından ele alınmasınnı son derece önemsiyorum. Bu milli bir meseledir. Aynı zamanda Savunma Sanayii'yi de ilgilendirdiğini düşünüyorum. Performansı yüksek, hızlı bir araç olduğu için askeri amaçla da kullanabileceğini düşünüyorum.'' dedi.

Yorumlar (0)