Kayseri'de yerin altı çok zengin!

Kayseri'de yapılan kazı çalışmalarında, 8 milyon yıllık at, zürafa, gergedan ve boynuzlugillere ait "bovidaeya" fosilleri bulundu.

YAŞAM 14.10.2019, 16:19
Kayseri'de yerin altı çok zengin!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi desteğiyle 2018 Eylül'ünde Taşhan Mahallesi kırsalı, Yamula Baraj Gölü kıyısında başlatılan kazı çalışmaları, bir aranın ardından 70 kilometre güneydoğudaki Barsama'ya taşındı. Ankara Üniversitesi Paleoantropoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Uzman Antropolog Özge Kahya ve ekibi, 15 günlük kazı çalışmalarının ardından 8 milyon yıllık üç toynaklı at, gergedan, bovidae, zürafa ve boş boynuzlu fosilleri keşfedildi.

"Kazmaya başladığımız günden beri her yerde fosil çıkıyor"

Uzman Antropolog Özge Kahya, Barsama civarında 15 gündür çalıştıklarını belirterek "Barsama'da bulunan fosiller genelde 7-8 milyon öncesine ait 3 toynaklı at, zürafa, gergedan, bovid ve boş boynuzlular. Bu da bize kazı alanının o yıllarda ormanlık alan olduğunu gösteriyor. Erkilet Yamula barajı kıyısında çıkan fosillerle Barsama'da çıkan fosiller aynı döneme aittir. Ancak fauna (belli bir bölgede yaşayan hayvanların tümüne verilen ad) olarak bambaşkadır. Yamula'daki gibi büyük hayvan fosilleri bulmak zor burada, daha küçük ebatlarda fosil çıkıyor. Şimdilik fosilin diş, çene, uzun kemik kalıntılarına ulaştık. Barsamada suyun ve rüzgârın açmış olduğu dev yarıklarda fosilleri bulduk. Kazmaya başladığımız günden beri her yerde fosil çıkıyor. Bu durumda kazı çalışma alanı genişleyebilir. Kayseri fosil lokalitesi olarak çok zengin" şeklinde konuştu.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da bölgeye giderek çalışmanın şefi Özge Kahya tarafından bilgilendirildi. Kahya, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin desteği sayesinde çalışmaların son hızla devam ettiğini söyledi.

Başkan Büyükkılıç da kazı alanının fosil bakımından çok zengin olduğunu belirterek "7,5 milyon öncesine ait zürafa, at, fil ve gergedana ait olan parçaları görüyoruz. Yeni buluntular arasında zürafanın üst çenesine ait olan bir fosil ve fillere ait omurlar ve kürek kemiği söz konusu. Bu bölgede çalışmaları devam ettirip, daha sonraki süreçte kamuoyunun ziyaretine açma şeklinde bir çalışma yapacağız" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki kazı çalışmaları devam edecek.

Yorumlar (0)