Kayıp dağcıları aramaya giden AKUT ekibi de kayboldu!

Uludağ'da kaybolan dağcıları bulmak için çalışmalarına devam eden 4 kişilik AKUT ekibinin de kaybolduğu öğrenildi. AFAD, ANDA ve JAK ekipleri konumları belirlenen AKUT ekibini kurtarmak üzere çalışmalara başladı. 

YAŞAM 04.12.2019, 15:54
Kayıp dağcıları aramaya giden AKUT ekibi de kayboldu!

Bursa Uludağ'da pazar akşamı zirve tırmanışı yaparken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp'ı arama çalışmaları, aralıksız olarak devam ediyor. 

4 kişilik AKUT ekibi, dün akşam saatlerinde arama çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı. Ekiple sabah saatlerinde telsiz irtibatının kesildiği öğrenildi. 

Bir süre sonra telsizle irtibat sağlanan AKUT ekibibin, Karadere Bölgesi'nde etkili olan yoğun sis ve kar fırtınası nedeniyle kayboldukları, kurtarma ekibinden bir kişinin de su birikintisine düştüğü ve diğer 3 kişi tarafından kurtarıldığı ifade edildi.

Personel donma tehlikesi geçirdi 

JAK, AFAD ve ANDA ekipleri, konumları belirlenen AKUT ekibini kurtarmak üzere yola çıktı. Diğer yandan, dereye düştükten sonra kurtarılan AKUT ekibi personelinin donma tehlikesi geçirdiği bildirildi.

Olay nasıl gerçekleşti?

Olay, üç gün önce Uludağ Oteller Bölgesinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, 37 yaşındaki Efe Sarp ve 31 yaşındaki Mert Alpaslan isimli iki amatör dağcı 34 SK 2280 plakalı araçlarıyla Uludağ Oteller Bölgesine ulaştı. Burada kısa süre gezinen iki arkadaş, araçlarını Uludağ Jandarma Karakol Komutanlığı önüne bıraktı.

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden ailelerine Uludağ'ın zirvesini gösteren fotoğraf yollayarak, ''Biz Buraya Gidiyoruz'' diyen iki amatör dağcı, akşam saatlerinde Oteller Bölgesine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta olan zirveye doğru yola çıktı.

İki dağcı, havanın kararmasına ve yoğun kar yağışına rağmen yola koyuldu. Gecenin ilerleyen saatlerinde etkili olan yoğun sis nedeniyle yönlerini kaybeden iki dağcı, zirve yolunda kayboldu.

Saatin geç olması ve iki kayıp dağcıya ulaşamayan aileleri, Jandarma ekiplerini arayarak durumu ihbar etti. Jandarma Arama Kurtarma ve AFAD ekipleri, ihbar üzerine kayıp iki dağcıyı bulmak amacıyla arama çalışmalarına başladı. 

Ancak olumsuz hava koşulları sebebiyle ekipler, çalışmalarına ara vererek sabahın ilk ışıklarında tekrardan takviye gelen JÖH, AKUT, BAKUT, NAK, ANDA ve İHH ekipleri ile birlikte çalışmaya başladı. İkinci günde hava koşullarının uygun olması üzerine ekipler, çalışmalarına bu sabah saatlerine kadar aralıksız devam etti. 

Ayak izleri takibe alındı

Ekipler tarafından yapılan çalışmalar esnasında kayıp iki dağcıya ait olduğu değerlendirilen ayak izleri görüldü. Ekipler, ayak izlerini takibe alarak dağcıların Göller Bölgesine doğru ilerleyebileceğini tahmin etti ve arama çalışmalarını burada yoğunlaştırdı. Fakat dün gece itibarıyla beklenmedik şekilde etkili olan kar yağışı ve fırtına sebebiyle arama çalışmalarında güçlük çeken ekipler, çalışmalarını sabaha kadar durdurdu.

Arama kurtarma çalışmaları yeniden başladı

Aralıksız süren fırtına ve kar yağışına rağmen ekipler, sabahın ilk ışıklarında ekipmanlarını alarak arama kurtarma çalışmalarına yeniden başladı. Diğer yandan, çevredeki bazı illerden de takviye arama kurtarma ekibi geldiği bildirildi. 

Uludağ'da hava sıcaklığı en düşük -13, en yüksek -7 derece olarak ölçülürken, kar kalınlığının 20 santimetreye ulaştığı kaydedildi. 

Valilikten açıklama geldi

Bursa Valisi Yakup Canpolat, "260 personelle 2 dağcıyı arıyoruz. Şu ana kadar herhangi bir ize rastlayamadık." açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)