'Katil gal arısı' tehdidi büyüyor: Bir ilimizde daha görüldü

Kestane ağaçlarının kurumasına sebep olan ve halk arasında ‘katil arı’ olarak tanınan ‘gal arısı’, Düzce, Kastamonu ve Bartın'ın ardından Sinop'ta da ortaya çıktı. Daha evvel Türkeli’nde görülen katil arı, Ayancık ilçesini de tehdit etmeye başladı. Köylüler yetkililerin bir an evvel önlem almasını istedi.

YAŞAM 11.10.2021, 22:39
'Katil gal arısı' tehdidi büyüyor: Bir ilimizde daha görüldü

Anavatanı Çin olan gal arısı ülkemizde ilk olarak Nisan 2014 tarihinde Yalova'da görüldü. Karantina tedbirlerine karşın 2018'de İzmir ve Aydın'da da görüldü. Ardından Düzce, Kastamonu ve Bartın kentlerinde görülen arı, son olarak Sinop’ta tespit edildi. 

Ayancık ilçesine sıçradı

Yaz aylarında gün yüzüne çıkan ve birkaç gün içinde yumurta bıraktığı bilinen gal arısı, kestane sezonunda köylülerin korkulu rüyası oldu. Sezonun başlamasıyla birlikte kestane meyvesi toplayan yurttaşlar ve kestane balı üreticileri endişeye kapıldı. Kestane ağaçlarını tamamen kurutan tehdit büyümeden önlem alınması talep edildi. Sinop’un Türkeli ilçesinde geçtiğimiz haziran ayında görülen gal arısı, Ayancık ilçesi köylerinde de kestane ağaçlarına zarar vermeye başladı.

"Aktif uçuşla bulaştı"

Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce konu ile ilgili olarak gerçekleştirilen açıklamada, zararlının, gerçekleştirilen incelemeler sonucunda dışardan herhangi bir fidan girişi olmadığı için kentte aktif uçuş ile bulaştığını düşünüldüğü kaydedilerek, zararlının senede 25 kilometre aktif uçuş ile yayıldığının bilindiği ve rüzgar etmeni ile söz konusu yayılmanın 100 kilometreye dek çıktığının öngörüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Mücadelede 'torymus sinensis' arısı kullanılacak

Yine aynı açıklamada, gal arısıyla mücadeleye dair 'torymus sinensis' arısının kullanılacağı da ifade edilerek, “2020 senesi üretim rakamlarına göre 4 bin tona yakın kestane üretimiyle Türkiye'de dördüncü sırada bulunan kentimizde kestane gal arısının il müdürlüğümüz teknik ekipleri tarafından tespiti yapıldıktan sonra Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü husus hakkında bilgilendirilmiştir. Orman Bölge Müdürlüğü, bölgede gerçekleştirdiği inceleme sonucunda yoğun miktarda görülen kestane gal arısı popülasyonuna karşı en etkili mücadele yöntemi olan ve torymus sinensis olarak isimlendirilen parazitoit arının kullanıldığı biyolojik mücadele için çalışmalara ivedilikle başlamıştır. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, kestane gal arısının larvalarını tüketerek beslenen ve bu nedenle biyolojik mücadelede kullanılan parazitoitin üretimi için çalışmalara başlamış olup, kısa süre içinde doğaya salınarak kestane gal arısı popülasyonu baskı altına alınmaya çalışılacaktır.” denildi. 

Yorumlar (0)