Kars'tan ay-yıldızlı elma

Kars'ın Kağızman ilçesinde üzerinde ay-yıldız figürü bulunan tescilli uzun elma üretildi.

YAŞAM 31.10.2019, 14:46 31.10.2019, 14:51
Kars'tan ay-yıldızlı elma

Kars, Kağızman ilçesinde elma üreticiliği yapan Ebubekir Arat, tadıyla tescillenen yöreye has uzun elmayla ilgili farklı bir proje geliştirdi. Ülke genelinde gerçekleşen fuarlara uzun elmalarla katılan Arat, üzerinde ay-yıldız figürü bulunan elmalar yetiştirdi.

Ay-yıldızlı etiketler kullandı

Ebubekir Arat, yaz aylarında dallarda oluşmaya başlayan elmaların üzerine ay-yıldızlı etiketler yapıştırdı. Hasat zamanı geldiğinde elmaların üzerinde ay-yıldız figürleri oluştu. Bu yaz sezonunda 7 bin ay-yıldızlı elma yetiştiren Arat, bu elmaları siparişler üzerine ülke genelinde satmaya başladı.

Elmalara yoğun ilgi var

Ay-yıldızlı elmalara ilginin yüksek olduğunu söyleyen Ebubekir Arat, "Uzun elmalar henüz dalında olgunlaşırken üzerlerine ay-yıldızlı etiketler yapıştırıyordum. İçimizdeki bayrak sevgisini elmalarımıza da aktardık. Şu an elimizde 7 bin adet elma var. Türkiye'nin her yerine kargoyla gönderim yapıyoruz. Ay-yıldızlı elmalara ilgi çok yoğun. 3'lü paketleri 20 liraya satıyoruz. Ayrıca bir kasa uzun elma alana 1 tane ay-yıldızlı elma hediye ediyoruz." dedi.

"Uzun elma çok farklı"

Kağızman Belediye Başkanı Nevzat Yıldız, yöreye özgü olan uzun elmanın tadıyla ülke genelinde yetiştirilen elmalardan çok farklı olduğunu dile getirdi. Kağızman Belediyesi olarak yaklaşık 10 bin adet uzun elma fidanı dağıttıklarını söyleyen Başkan Yıldız, "Bu elmanın üretimini artırmamız gerekir. İlçemizde bu zamana kadar yaklaşık 10 bin adet uzun elma fidanı dağıttık. Umuyoruz ki ileride uzun elmamız marketlerde de yerini alacak. Ebubekir Arat, elmalar henüz olgunlaşmadan üzerlerine ay-yıldızlı etiketler yapıştırıyor. Elma büyüyüp kızardıkça ay-yıldız figürü iyice belirginleşiyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Uzun elma içi coğrafi işaret tescil belgesi alındığının altını çizen Kağızman Ziraat Odası Başkanı Sülhettin Günday ise şöyle konuştu:

"Uzun elma Kağızman'a özgü bir meyvemizdir. Bu elmayı Nahçıvan'dan muhacir olarak Kağızman'a gelen Serasker Şerif bulup aşıladığı için bu elma 'Şerif'in Elması' olarak da biliniyor. Bu elma Kağızman dışında hiçbir yerde yetişmiyor. Uzun elma, kendine özgü tadı ve kokusuyla ender bir lezzettir. Elma ağacı bir kavak gibi uzar,12 santimetre uzunluğundaki meyvesi uzun elma olarak isimlendirilir. Uzun elmanın hasadı ekim ayında yapılır ve elmalar nisan ayına kadar dayanabilir. Türkiye'de sadece burada yetiştirilen uzun elmanın coğrafi işaret tescil belgesi de alındı. Bu elma türü endemik olmasıyla beraber yavaş yavaş olgunlaştığı için lezzetli bir meyve oluyor. Uzun elmayı Türkiye ve dünya pazarına sürmeyi hedefliyoruz."

Yorumlar (0)