Kars Ani Ören Yeri’ndeki Anadolu’nun ilk Türk camisi, ezan ile buluştu 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’ndeki Anadolu’nun ilk Türk camisinde ezan sesi yankılandı. 

YAŞAM 03.08.2021, 08:43 04.08.2021, 10:13
Kars Ani Ören Yeri’ndeki Anadolu’nun ilk Türk camisi, ezan ile buluştu 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kars Ani Ören Yeri’ndeki Anadolu’nun ilk Türk camisinde ezan sesi yankılandı. Ebul Menuçehr Cami ismiyle anılan ve restorasyon çalışmalarına hala devam edilen cami, çalışmalar tamamlandıktan sonra ibadete açılacak. Fakat henüz ibadete açılmadan önce ses kontrol amacıyla camide okunan ezan, bölge halkını duygulandırdı. 

Türkiye-Ermenistan sınırına yalnızca birkaç metre uzaklıkta bulunan camideki ezanı duyan ziyaretçiler, duygularını ifade ederken güçlük çektiler. 



“Ezan sesi beni çok etkiledi” 

Ezan okunduğu sırada gezi için bölgede olan turistlerden biri, memleketi Kars’a 25 sene sonra geldiğini ve Ani’yi ziyaret ettiğini belirterek Ebul Menuçehr’de ezan sesini duymanın kendisini çok etkilediğini belirtti.  



Cami, 1072’de yaptırıldı 

Selçuklu Sultanı Alparslan’ın 1064 senesinde Ani kentini fethetmesinin ardından bölgeye Menuçehr aslı bir kişiyi atadığı ve ona “Ani Beyi” dediği biliniyor. Menuçehr tarafından 1072 senesinde yaptırılan bu cami, 2 katlı ve günümüzdeki daire şeklindeki cami örneklerinin aksine dikdörtgen olması ile ön plana çıkıyor.  



Cami yapılırken kufi yazı türü ile minaresine “Bismillah” yazıldığı belirlenen caminin restorasyon çalışmalarının, Ani’nin 957. fetih yıl dönümü olan 16 Ağustos 2021 tarihine kadar bitirilmesi ve ibadete açılması planlanıyor.  



Minaresi 99 basamaklı 

Caminin ilgi çekici birkaç yanı bulunuyor. Minaresine çıkan 99 basamağının olması, Esma-ul Hüsna’yı temsil ediyor. Her 33 merdivende bir küçük havalandırma boşluğunun olması ise tespihleri anımsatıyor.  

Cami minaresinde yer alan “Bismillah” yazısı ise elle değil, beyaz renkli taşların kufi hatta uygun olarak sıralanmasıyla oluşturulmuş durumda. Bu yazı da merdivenlerin 66. basamağına denk geliyor.  

Yorumlar (0)