Kardeşinin aracını üzerine aldı, başına gelmeyen kalmadı

Adana’da, borçları bulunan kardeşine iyilik yapmak için onun otomobilini kendi üzerine alan yaşlı kadın, aracın ölümlü bir kazaya karışması sonrası mahkemelik oldu. Ehliyetinin bile olmadığını belirten mağdur vatandaş, “Mahkeme 127 bin liralık tazminata hükmetti. Bunun yarısını benim ödemem kararlaştırıldı” dedi. 

YAŞAM 20.05.2022, 00:00 22.05.2022, 10:22
Kardeşinin aracını üzerine aldı, başına gelmeyen kalmadı

Adana’da yaşayan 60 yaşındaki Dursun Doğan, eşi vefat ettikten sonra kendisinden kalan emekli maaşı ile tek başına yaşamaya başladı. 2015’te Dursun Doğan’ı ziyaret eden kardeşi, çok borçları olduğunu ve arabaya haciz gelmesinden korktuğunu belirterek, aracı Dursun Doğan’ın üzerine geçirmek istedi. Kardeşine yardımcı olmak isteyen yaşlı kadın, bu talebi kabul ederek aracı üzerine geçirdi. Ehliyeti dahi bulunmayan Dursun Doğan, 2018 senesinde aldığı bir haberle neye uğradığını şaşırdı. 

Ruhsat sahibi olduğu için 63 bin 500 lira tazminata mahkûm edildi

Ölümlü bir trafik kazası sebebiyle karakola çağrılan Dursun Doğan, aracı kullanan yeğeninin bir kadına çarptığını öğrendi. Bir süre hastanede tedavi altında tutulduktan sonra kadının yaşamını yitirdiğini öğrenen yaşlı kadın, büyük bir üzüntü yaşadı. Polis merkezinde aracı hiç kullanmadığını ve kardeşine iyilik yapmak için otomobili üzerine geçirdiğini izah eden yaşlı kadın mahkemelik oldu. Mahkemenin 127 bin liralık tazminat ödenmesine hükmettiğini belirten Dursun Doğan, bunun yarısını kendisinin, diğer yarısını ise sürücü olan yeğeninin ödemesi yönünde karar alındığını ifade etti. 

“Olay hakkında en ufak bir bilgim dahi yokken suçlu durumuna düştüm”

Yaşananları anlamakta güçlük çektiğini belirten Dursun Doğan, “2015 yılında kardeşim bana geldi. Borcu olduğunu, aracının elden gidebileceğini söyledi. Ben de ona yardım etmek istedim, aracı üzerime geçirdim. Rica etti diye böyle bir şey yaptım. Ben nerden bileyim bunların başıma geleceğini? Benim ehliyetim bile yok. Araba nedir, nasıl kullanılır, onu bile bilmem. Aracı üzerime geçirdikten sonra arabayı görmedim zaten. 3 sene sonra bir de haber geldi ki, trafik kazası olmuş. İfade almak için beni karakola götürdüler. Öz yeğenim bir kadına çarparak öldürmüş, benim karakolda haberim oldu. Olay hakkında en ufak bir bilgim dahi yokken suçlu durumuna düştüm” dedi. 

“Tazminatın yarısını ruhsat sahibi olarak benim ödemem kararlaştırıldı”

Hayatını kaybeden kadının ailesi tarafından hem sürücüye hem de aracın ruhsat sahibine dava açıldığını öğrenen Doğan, “Karşı taraf beni de mahkemeye verince, konu bambaşka yerlere geldi. Mahkemede ifademizi verdik, 127 bin liralık tazminata hükmedildi. Bunun yarısını ruhsat sahibi olarak benim ödemem kararlaştırıldı. Yarısını da sürücü olan yeğenimin ödemesi kararlaştırıldı” şeklinde konuştu. 

“63 bin 500 lirayı nereden bulayım, nasıl ödeyeyim?”

Durumu öğrendikten sonra kardeşiyle irtibata geçtiğini dile getiren Doğan, “Kardeşime bir iyiliğim dokunsun istedim. Benim bir kötü niyetim yoktu ama bana karşılığı çok ağır oldu. Kardeşimden bu ücreti üstlenmesini istedim ama o da buna yanaşmadı. Bu ceza yüzünden benim hisseli arazilerime, banka hesaplarıma engel konuldu. Şuan çok zor durumdayım. Evim hakkında haciz kararı çıkarılmış. Benim gücüm belli zaten. Zor bela geçinen bir insanım. 63 bin 500 lirayı nereden bulayım, nasıl ödeyeyim? Ödemeye gücüm yok, çaresizim” ifadelerini kullandı. 

“Bu yaştan sonra nasıl çalışıp ödeyeyim bu tazminatı?”

Tazminatı ödeyemediği için evi üzerindeki haciz kararını da kaldıramadığını belirten yaşlı kadın, “Çok büyük bir mağduriyet yaşıyorum. Benim yaşım belli, olanaklarım belli. Bu yaştan sonra nasıl çalışıp ödeyeyim bu tazminatı? Evimize haciz koydular, yakında eşyalar da gidecek diye korkuyorum. Her gün bu korkuyla uyanıyorum. Benim haberimin dahi olmadığı bir olaydan dolayı ben bu kadar yüklü bir parayı neden ve nasıl ödeyeyim? Büyük bir mağduriyet yaşıyorum. Kardeşim de ne yazık ki bana yardımcı olmuyor. Lütfen bu konuda kim yetkiliyse bana yardım etsin ve bu sorunumu çözsün. Ben yalnızca kâğıt üzerinde bu aracın sahibiyim. Benim kazayla en ufak bir bağlantım yok” dedi. 

Yorumlar (0)