Kararan muz yenir mi? Muz neden kararır?

Muz çok lezzetli bir meyve olmasından dolayı yaz kış sevilerek tüketiliyor. Ancak hızlı kararması tek olumsuz tarafı. Peki muz neden çok hızlı kararır? Kararan muz yenir mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

YAŞAM 16.01.2023, 10:17 17.01.2023, 09:43
Kararan muz yenir mi? Muz neden kararır?

Muzun yaşam döngüsünün bir hayli renkli olduğunu söyleyebilmek mümkün. Önce koyu yeşil ile başlar, ardından lezzetli bir sarı rengine dönüşür ve tüketilmediğinde iştah açıcılığı gitmiş bir kahverengi rengiyle sona erer. Peki muz neden yavaş yavaş kararır ve böylece tüketmek ne kadar sağlıklıdır?

Yeşilden kahverengiye yolculuk...

Meyveler olgunlaşma döneminde etilen adlı bir hormon üretmektedir. Bu hormonla muzun rengi yeşilden sarı rengine döner ve tatlanır. Bununla beraber, genellikle meyve olgunlaştığında etilen üretme miktarında düşüş görülür. Muzlarda ise bu durum tersi yönde işler.

Olgunlaşma döneminin başında bir muz daha tatlı tatlılaşıp sararabiliyorken, en sonunda ise fazlaca etilen üretir ve daha da olgunlaşır.

Muz neden kararır?

Yüksek orandaki etilen muzlardaki sarı pigmentlerin enzimatik esmerleşme ismi verilen bir süreçte karakteristik kahverengi lekelere dönüşmesine sebep olur. Muz çürüyene dek etilen üretmeye devam eder.

Genelde dış kabuğu kahverengi beneklerle kaplanmış olan muzu yemek hususunda bir sakınca bulunmamaktadır. Yalnızca muzun olgunlaştığını ifade eder. Eğer muz kararırsa kararan kısımlar kesilerek tüketimi mümkündür.

Yorumlar (0)