Karaköy'deki saldırgan için tutuklama talebi

İstanbul'un Karaköy ilçesinde başörtülü bir kadına saldırdığı için gözaltına alınan Semahat Y., hakkında çıkarılan tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildi.

YAŞAM 16.11.2019, 17:03 16.11.2019, 20:10
Karaköy'deki saldırgan için tutuklama talebi

İstanbul'un Karaköy ilçesinde G.İ. isimli başörtülü bir kadına saldıran Semahat Y., ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma dâhilinde gözaltına alınan Semahat Y. hakkında yapılan işlemler, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapıldı.

"Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme"

Savcılık şüpheli kadını, hakkındaki ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlamasıyla İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne tutuklama talebiyle sevk etti.

Başsavcılığın sevk raporunda, şüpheli kadının yoldaki 19 yaşındaki kadınlara hakaretler ederek halkı kin ve nefrete kışkırtacak söylemlerde bulunduğu, bunların ardından ise kendisi hakkında şikayetçi olan 19 yaşındaki kadınları tehdit ettiğinden bahsediliyor.

"Dini inançlara saldırı" ile "toplumsal çatışmalara yol açma" sebebi

Şüpheli Semahat Y.'nin, müşteki kadınların başörtüsünü zorla çıkarmaya kalkıştığı, böylece kişilerin vücut dokunulmazlığını ihlal ettiğini hem saldırıya uğrayan kadınların beyanında hem de kamera kayıtlarında belirlendiği ifade edilen raporda, "Müştekilerin dini inançları doğrultusunda bir kıyafet tercih ettikleri, şüphelinin müştekilere karşı kişisel hiçbir husumeti ve ihtilafı bulunmamasına rağmen sırf dini inançları sembolize ettiği düşüncesiyle bu kıyafeti araç olarak kullanmak suretiyle müştekilerin dini inançlarına bir saldırı gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Aleni olarak kabul edilen sokakta gerçekleşen bu fiilin TCK 216/1. maddesinde düzenlenen suç kapsamında kaldığı kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanılarak işlenen suçun tespit edildiği görülüyor.

Başsavcılığın yazısında kamu güvenliğine açık ve yakın tehlike oluşturan durumun; toplumun büyük kesimlerince benimsenen dini inançlara bir saldırı olduğu, bu saldırının ise "toplumsal çatışmalara yol açacak mahiyette olduğu" için suç teşkil ettiği ifade edildi.

Yorumlar (0)