Karadeniz’de serinleyenlerin ziynet eşyalarını gelir kapısı yaptılar

Karadeniz’e girerek serinlemek isteyen ancak bu sırada ziynet eşyalarını kumların arasında düşürüp geri almayan turistlerin bu davranışı, vatandaşların gelir kapısı oldu. Vatandaşlar, kumsalları baştan sona detektörle arayarak buldukları altınları satıp gelir elde etmeye başladı. 

YAŞAM 27.05.2022, 13:47 27.05.2022, 17:55
Karadeniz’de serinleyenlerin ziynet eşyalarını gelir kapısı yaptılar

Hırçın dalgaları, yemyeşil doğası ve temiz havasıyla Karadeniz, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. 2022 yaz sezonunun açılmasıyla birlikte turistlerin ilgi odağı haline gelen Karadeniz sahilleri, hırçın dalgalarla serinlemek isteyenlerin uğrak mekanı haline geldi. Öte yandan denize girmek isteyenler, kaçınılmaz bir kaza olarak ziynet eşyalarını kumların arasına düşürmeye de başladı. Turizm sezonuyla birlikte kumsala düşürülen ziynet eşyasında artışın yaşanması, vatandaşların yeni bir gelir kapısı bulmasına vesile oldu.



Detektörle altın arama işi, son dönemlerin modası

Detektörle altın arama işi son dönemlerin moda olan mesleği haline geldi. Karadeniz, Ege ve Akdeniz kumsallarına inen detektörlü insanlar kumsalda buldukları ziynetleri satarak gelir elde etmeye başladı. Samsun sahillerinde bu işi yapan Serhat Aker ise konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu: “Samsun sahillerinde detektörle altın arama işi günden güne popülerleşiyor. Detektörle arama işi SİT alanlarında yasak. İlk zamanlarda tüm sahil kesimlerinde bu iş yasaktı. O dönemlerde büyük zorluklar yaşadık. Konu hakkında CİMER’e yazdım. Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğünden gelen cevaba göre sahilde altın arama hakkında yasa olmadığını öğrendik. Yasak olmadığını öğrenince işimize dört elle sarıldık.”



“Hem sahilleri temizlemiş hem de gelir elde etmiş oluyoruz”

“Akdeniz ve Ege sahillerinde aktif şekilde yapılan bu işi biz de Karadeniz’de sık sık yapmaya başladık. Vatandaşlar da bu konuya ilgi gösteriyor. Bizi gören herkes ne aradığımızı soruyor. Sahilde genelde yüzük, madeni para, takı eşyaları buluyoruz. Kumdan hemen her şey çıkıyor. Bir defasında kumdan araba motoru parçası bile çıktı. Bu artık bizim için bir hobi haline geldi. Yaptığımız işle ek gelir elde ederken aynı zamanda sahilleri de temizliyoruz.”



Bu işi yapabilmek için ne gerekli?

Serhat Aker, bu işi yapabilmek için bir kürek bir de detektöre ihtiyaç duyulduğunu belirtirken detektör fiyatlarının ortalama 1500-2000 TL olduğunu aktarıyor. Aker, kadınların bu işe daha çok ilgi gösterdiğini da söylemeden edemiyor. 

Yorumlar (0)