Karadeniz'de 6 bin 900 lira maaşla işçi aranıyor!

Rize'nin Fındıklı ilçesinde "Çayımız Tarlada Kalmasın" projesiyle kurulan birliğin üyeleri, köy ve mahalleleri gezerek aylık 6 bin 900 lirayı bulan maaş ve sosyal güvence karşılığında işçi arıyor.

YAŞAM 02.05.2020, 10:33
Karadeniz'de 6 bin 900 lira maaşla işçi aranıyor!

Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin'de 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımına günler kaldı. Mayıs ayının ortalarında başlaması planlanan çay tarımında, bu sene yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde 40 bin yabancı uyruklu işçinin Türkiye'ye giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üretecinin de girişlerinin yasaklanması sonucu çay hasadı için işçi aranmaya başlandı. 

Rize’nin Fındıklı ilçesinde "Çayımız Tarlada Kalmasın" ismiyle geliştirilen proje ile Ziraat Odası, Fındıklı Belediyesi, Muhtarlar Derneği ile İlçe Kent Konseyi tarafından ortak birlik kuruldu. Birliğin üyeleri, mahalle ve köyleri dolaşarak aylık 6 bin 900 lirayı bulan maaş ve sosyal güvence karşılığında çalışacak işçi arıyor. 

42 bin dekar çaylık alanı olan Fındıklı ilçesinde senede 30 bin ton civarında çay hasadı gerçekleştiriliyor. 

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, çay hasadında yaşanan işçilik problemini çözmek üzere ortaklaşa proje ortaya koyduklarını kaydederek, çayın tarlada kalmaması amacıyla işe ihtiyacı olan kişilere istihdam alanı sağlamak istediklerini belirtti. 

"Üniversite öğrencileri kendi köyünde tanıdıklarına yardım edecek"

Çervatoğlu, "Bu çalışmayı vadi bazlı düşünüyoruz. Herkes kendi mahallesinde kendi köyünde ve etrafında çalışacak. Üreticiye çay taban fiyatının üçte biri civarında bir maliyeti olacak ve hiçbir şeye karışmayacak. Koronavirüs sebebiyle memleketlerine geri dönen üniversite öğrencileri kendi köyünde, mahallesinde çaylığa girecek, tanıdıklarına yardım edecek, bunun karşılığında da ücretini alacak. Komşusu da bu öğrenciye burs sağladığını düşünecek." ifadelerini kullandı.

"400 kilo çay toplarsanız aylık 6 bin 900 TL kazanç elde edeceksiniz"

Söz konusu sistemde minimum asgari ücret alınacağını kaydeden Çervatoğlu, "Gençlerimiz kendi mahallesinde, köyünde komşusunun çayını toplarken 6 ay sigortalı ve maaşlı olacak. Oluşturduğumuz bu sistemde minimum asgari ücret alınacak. Ancak günde 300 kilo çay toplarsınız 4 bin 650 TL, 350 kilo çay toplarsınız 5 bin 750 TL, 400 kilo çay toplarsanız aylık 6 bin 900 TL kazanç elde edeceksiniz. Çay sezonu 1 ay. Çay sürgün aralarında bir ay boş geçiyor, bu aylarda da bir kamu kurumunda ya da toplumsal işlerde görev alacak maaşı asgari ücretten yatırılacak." açıklamasını yaptı. 

"Her aileden 1 kişiyi istihdam etme şansı doğabilir"

Çervatoğlu, üretici ile protokol imzalayacaklarını aktararak, "İl dışında olan çaylığının başına gelemeyen üreticilerimiz için de büyük bir kolaylık olacak. Bu proje aynı zamanda ailenin sosyal güvencesini sağlama projesidir. Her aileden 1 kişiyi istihdam etme şansı doğabilir. Biz istihdam yanına da üretime de parmak basmak istedik. Bunu bir imece kültürü ile yapabileceğimizi düşünerek, paydaş kurumlarla halkımıza sunduk. Çaydaki işçi problemini birlikte imece ruhu ile çözelim." dedi. 

"Gençler sunulan bu fırsatı iyi değerlendirsin"

Projeye ilk katılan kişilerden Selma Güldal, "Bu projeyi sahiplenmek için başvurumu yaptım. Kendi işimiz, kendi çayımız. Bölgemizde ortaya çıkan işçi açığını muhakkak bir şekilde kapatmamız gerekiyor, bize de böyle bir fırsat verildi, değerlendirmek istedim. Ben günde 700 kilo çay toplarım, ama taşımam. Gençler sunulan bu fırsatı iyi değerlendirsin." diye konuştu.

Yorumlar (0)