Kar kalınlığı 5 metreyi geçti!

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde karla mücadele çalışmaları yürüten ekipler, eksi 30 derecede ve 5 metre yüksekliğe sahip kar yığınlarının içinde yolu bulup açmaya çalışıyor.

YAŞAM 07.02.2021, 11:52 08.02.2021, 09:26
Kar kalınlığı 5 metreyi geçti!

Şırnak ilinin Beytüşşebap ilçesinde yoğun kar yağışı yaşamı zorlaştırıyor.

Kar ve tipi sebebiyle kapanan yüksek rakımlı köylerin yolları büyük güçlükle açılabiliyor.

Beytüşşebap İlçe Kaymakamlığına bağlı Özel İdare'nin karla mücadele ekipleri sis buz, gece gündüz demeden çoğu zaman  büyük risk altında kapalı olan yolları açmak için olağanüstü çaba harcıyor.

Kar kalınlığının kimi yerde 5 metreyi geçtiği yollarda adeta kanallar açarak ilerlemeye çalışan dozerler, geceleri eksi 30 dereceleri aşan soğuklarda bile çalışmaya devam ediyor.

Ekipler için en önemli konu ise; yol açma çalışmaları yaparken açmaları gereken yolda ilerleyip ilerlemediklerinden emin olmak. Çünkü dozer operatörü yolu açmak için kar yığınının içine girdiğinde yerde, önünde, sağında ve solunda tamamen beyaz bir örtü bulunuyor.

Gece gündüz tam 4 gündür yol açma çalışması yaptıklarını belirten dozer operatörü Mevlüt Cin, "Kar çok yoğun yağıyor, bu yüzden çok zorlanıyoruz. Açtığımız yol geri döndüğümüzde neredeyse kapanmış oluyor. Sürekli gel git yaparak açık tutmak gerekiyor. Özellikle yüksek bölgelerde dozerleri bile zorlayacak ağırlıkta kar var.

Eksi 30'ların altında çalıştığımız zamanlar oluyor. Araçlarımızın donma riski de var. Hem yolu açmak ve açık tutmak hem de araçlar donmasın diye sürekli çalışıyoruz. Gündüz sağınız, solunuz, önünüz hep kar. Gündüz bile yolu bulamıyorsunuz. Gece olunca yol bulmak imkânsıza yakın bir hâle geliyor. Bu yüzden geceleri biraz çalışıp biraz dinleniyoruz. Tipiden ötürü bazı bölgelerde kar kalınlığı 5 metreyi aştı." dedi.

Kepçe operatörü Mikail Gök de, "Beytüşşebap Kaymakamımız Hasan Meşeli beyin talimatları ile çoğu zaman kapalı hâle gelen yollarımızı açık tutmak için çok uğraşıyoruz. İlerlemeye çalıştıkça karın ne kadar çok yağdığını daha iyi anlıyoruz. Eksi 30 derecelerde bile hiçbir canlının dolaşmayacağı bu dağlarda çalışıyoruz. İşimizi seviyoruz. Bu nedenle araçlarımıza da ekipmanlarımıza da gözümüz gibi bakıyoruz.

Kar yoğun yağdığı için günlerdir gece-gündüz bu iki köy arasındaki yolu açmaya çalışıyoruz. Çok zorlandık ama çok şükür sona geldik. 29 köy yolumuzun tamamını açtık, sadece Yeşilöz köyü var. Yeşilöz köy yolunu da inşallah en kısa zamanda açacağız." diye konuştu.

Yorumlar (0)