Kapitalizmin korkulu rüyası Minimalizm nedir?

Modern kültür, daha iyi bir yaşamın olgularını ne kadar şeye sahip olduğumuzla ölçüyor. Minimalizm ise tam tersi bir felsefeyi savunuyor; sadeliği…

YAŞAM 03.05.2019, 15:12 03.05.2019, 15:55
Kapitalizmin korkulu rüyası Minimalizm nedir?

Ne kadar çok eşyaya sahipsek, ne kadar çok kıyafetimiz varsa o kadar rahat ve huzurlu hissediyoruz. Ne kadar çok para harcarsak, ne kadar büyük bir evimiz varsa geceleri rahat uyuyoruz. Peki, gerçekten buna gerek var mı? Bu kadar eşyaya, bu kadar büyük bir eve ya da bu kadar para harcamaya gerçekten ihtiyacımız var mı?

Evlerimizde ve hayatlarımızda çok da gereksinim duymayacağımız bu eşyalar ve kıyafetler hayatlarımızda bu kadar fazla alan işgal ederlerken, eğer kısıtlanmış ve özgürlüğümüz elimizden alınmış gibi hissetmeye başladıysak belki de daha sade bir yaşam biçimi olan minimalizm nedir öğrenmemiz gerekiyordur...

Minimalizm, Bir Amaç Demektir

Minimalizm, hayatın asıl değerini kavrayarak, gerçekten değer verdiğimiz şeylere sahip olup diğer tüm dikkat dağıtıcı ve zaman kısıtlayıcı olgulardan uzaklaşmak için kesin bir irade, amaç ve niyet demektir.

Minimalizm, Sonu Olmayan Tutkulardan Arınmak Demektir

Modern kültür ve kapitalizm, iyi bir yaşantıya giden yolun olabildiğince eşya, kıyafet ve araca sahip olmaktan geçtiğine inandırmaktadır. Öyle ki bu anlayışla, her zaman daha fazla olan mutluluk getirdiği için, mutluluk bile mağazaların tezgâhlarında satılmaktadır.

Minimalizm ise bu noktada kişiye sadelik ile özgürlük sunmaktadır. Tüm o tüketim ve harcama tutkusundan arınan kişi; mutluluğu tezgâhlar yerine insan ilişkilerinde, deneyimlerde ve ruhun derinliklerinde aramaya başlayabilir.

Minimalizm, Modern Dünyanın Kıskacından Kurtuluş Demektir

Modern dünya ve bu evrenin bizlere sunmuş olduğu hızlı yaşama kuralı, minimalizmin inatla karşı durduğu olguların başında gelir.

Modern dünya ile gölgelenen yaşantılarımızda daha çok şey almak isteriz. Daha çok şey almak için daha çok çalışmak zorundayızdır. Daha lüks yaşamak isteriz, faturalarımız artar, taksitlerimiz artar. Yine daha çok ve hatta daha hızlı çalışmak zorunda kalırız. İsteklerin bir sonu gelmez; çalışmanın da gelmez beraberinde…

Minimalizm, sadece gerekli görülen eşyaların alınmasını savunmaktadır. Gereksiz olan atılır ve en önemliler kalır; böylece de modern yaşamın hızlı ve zamansız döngüsünden kurtuluş sağlanır.

Minimalizm, İkiyüzlülükten Sıyrılış Demektir

Kişi farkında olmasa da modern yaşamın getirdiği gereksinimlerle ikiyüzlü davranır. Ailelerinin çevresinde farklı bir hayat, iş arkadaşlarının arasında farklı bir hayat, komşularının yanında ise farklı bir hayat belirler insanlar. Bu belirlenen farklı hayatlar için farklı karakterlere bürünürler. Birden çok yaşayış ve karakter ürettikleri için ihtiyaçları da o farklılıklara göre değişiklik ve artış gösterir.

Minimalizm ise, basit ve istikrarlı bir yaşam tarzını benimser. O basit yaşam biçimi her durum ve çevrede geçerlidir; her alana uyum sağlayabilir. Farklılıklara göre şekil değiştirmez. İhtiyaçlar da aynı şekilde sade kalır.

Minimalizm, Hayatın Tadını Çıkarmak Demektir

Tüketimin çılgınlık seviyesine eriştiği kapitalist toplumlarda, her gün ekranda, radyoda ve sosyal medyada olan ünlülerin yaşam standartları altın bir tepsi gibi gösterilir izleyenlere; daha çok satın alsınlar diye...

Başarı, ün ve ışıltı peşinde koşmanın tam tersine sade, sessiz, huzurlu ve basit yaşamı kucaklar minimalizm. Saatlerin daha yavaş aktığı ve geçen her anın değerinin bilindiği; daha az tüketerek daha çok keyif almanın benimsendiği basit bir hayat seçimidir minimalizm.

Minimalizm, Sürdürülebilir Bir Yaşam Felsefesidir

Minimalizm felsefesine göre yaşamak önceleri, bir bağımlılıktan kurtulma çabası ile benzer gelebilir. Kendinizi değer verdiğinizi düşündüğünüz bağımlılıklardan soyutlamanız kolay olmayacak ve zaman alacaktır.

  1. Önce, en çok nelere değer verdiğinize karar vererek işe başlamalısınız.
  2. Bu değerleri bir sıralamaya tabi tutmalı ve en değer verdiğiniz ihtiyaçlarınızdan en az önem yüklediğiniz ihtiyaçlarınıza kadar bir liste hazırlamalısınız.
  3. Kendinizi zorlamanıza gerek yok; her seferinde birer eleme yapabilir ve bu elemeyi yaparken de gerçekten en çok neyden keyif aldığınıza odaklanabilirsiniz.
  4. Bu işlemi her hafta, her ay ya da birkaç ayda bir gerçekleştirerek kendinizi yavaş yavaş minimalist yaşama alıştırabilirsiniz.
  5. Sürekli sormanız gereken soru şu olmalıdır; “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” ya da “Bunu sadece ben mi istiyorum yoksa başkaları için mi vazgeçemiyorum?”

Minimalizmin keskin kuralları yoktur; siz neyi gerekli görüyorsanız o kadarına sahip olursunuz. Buradaki salt amaç, sizin mutluluğunuzdur. Sahip olduklarınızla mutlu olmayı ve hem zamanınızı hem karakterinizi hem de paranızı sizi daha çok mutlu edecek şeylere yönlendirmeyi öğrenirsiniz.

Arabanız, kıyafetleriniz, eşyalarınız ve eviniz olsun ama sizin ihtiyacınız kadar. Çünkü bir atasözümüzde denildiği gibi; “Azı karar, çoğu zarar!”

Yorumlar (1)
Ebru 4 yıl önce
Merhabalar,

Minimalist yaşam son yıllarda popülerleşmeye başlayan bir akım olsa da aslında azın çoktan fazla olduğu fikrine pek çoğumuz yabancı değiliz. Ancak minimalizm popülerleştiği andan beri minimalist yaşama geçiş yapan insanlar minimalizmin faydasını gördükçe bu yaşam biçimini benimsemeye başladılar. Çünkü insan azaldıkça çoğalıyor, paylaştıkça yaşam değer kazanıyor. Minimalist yaşamla beraber hem daha sade hem de tasarruflu bir yaşamımız oldu. Aynı zamanda bu çevremiz için de faydalı bir yaşam şekli. İzninizle ben de minimalist yaşamın faydalarını anlattığım yazımı okumanız için sizinle paylaşmak istiyorum: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/minimalist-yasam-size-ne-kazandirir/

Sadelikle ve sağlıkla kalın.