Kapadokya: Başka bir gezegene inmek gibi

Kapadokya, Türkiye'nin merkezinde bulunan ve masalsı manzarası, mağara evleri, dikkat çekici kaya oluşumları ve elbette her sabah güneş doğarken gökyüzünde yükselen yüzlerce sıcak hava balonuyla ünlü büyüleyici bir bölgedir.

SEYAHAT 19.11.2019, 16:00 20.11.2019, 17:19
Kapadokya: Başka bir gezegene inmek gibi

Bir masaldan kopup sanki yalın Anadolu ovalarına inmiş gibi görünen Kapadokya, bataklıklı tepelerin ve yükselen kayaların jeolojik bir tuhaflığıdır. Buradaki fantastik topoğrafya, insanlık tarihi ile uyuşuyor. Kapadokya, İç Anadolu'da, Türkiye'nin kalbinde yer almaktadır.

Rölyef, Kayseri yakınındaki Erciyes Dağı'nın 3916 metrede en yüksek olduğu yerde volkanik zirveler tarafından delinmiş bir 1000 m yüksekliğindeki yüksek platodan oluşmaktadır. Tarihi Kapadokya'nın sınırları özellikle batıya doğru belirsizdir.

Tarihin bütün izlerini burada görebiliriz

Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin dünyadaki en güzel manzarasıyla buluştuğu yerdir. Coğrafi olaylar Peribacaları'nı oluştururken, tarih boyunca insanlar, bu toprak sütunlarının içinde oyma evlerde yaşadılar ve burada bulunan bin yıllık uygarlıkların işaretlerini de görebiliriz.

Keşfedilmeye açık bir dolu yer var

Roma İmparatoru Augustus döneminde, güneyde Toros Dağları'na kadar uzanan geniş bir bölge olan Kapadokya bölgesi toprakları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz kıyıları, Strabon'un 'Coğrafyası' adlı kitapta bile bahsedilmiştir. Günümüzde Kapadokya Bölgesi, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha sınırlı bir alanda, kayalık Kapadokya Bölgesi, Üçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden oluşmaktadır.

Eşsiz yapılarla karşılaşabileceğiniz tarihi bir bölge

Geleneksel Kapadokya evleri ve taşa oyulmuş güvercinlikler, bölgenin eşsizliğini gösteriyor. Bu evler, dağın eteklerine kaya veya kesme taşlardan inşa edilmiştir. Bölgenin yapısından dolayı yörenin tek inşaat malzemesi olan kaya, yumuşak olmasına rağmen kolayca işlenebilir, çünkü havayla temas ettikten sonra sertleşir ve çok güçlü bir yapı malzemesine dönüşür. Kullanılan malzemenin bolluğu ve işlenmesi kolay olduğu için, o bölgede benzersiz duvarlar geliştirilir ve mimari bir geleneğe dönüştürülür. Ne avluya ne de ev kapılarına ait malzemeler ahşaptır. Kemerli inşa edilen kapıların üst kısımları stilize sarmaşık veya rozet motifleriyle dekore edilmiştir.

Bölgedeki güvercinlikler, 18. yüzyılda ve 19. yüzyıl sonunda yapılan küçük yapılardır. İslami resim sanatını keşfetmek  için de önemli olan güvercinliklerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmiştir. Güvercinliklerin yüzeyleri, bölgesel sanatçılar tarafından zengin yazılar ve süslemeler ile dekore edilmiştir.

Ne zaman gitmeliyiz?

Kapadokya, Türkiye'nin ortasında yüksek ve kuru bir platoya yerleşmiştir. Bölge, yazları sıcak ve kuru, kışları ise soğuk ve bazen karlıdır. 

Nasıl gezip görebiliriz?

Bölge kasabalarında, parkın ve Kapadokya bölgesinin önemli noktalarını görmek için turlar ve rehberler bol miktarda bulunur. Kendi başlarına keşfetmek isteyenler de Göreme'de bisiklet, scooter ve araba kiralayabilir.

Yorumlar (0)