Kandilli Rasathanesi duyurdu: Marmara depreminin büyüklüğünü biliyoruz

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da enerji birikiyor. Bu durumu hep söylüyoruz. Fakat ne zaman gerçekleşeceğini söyleyemiyoruz" dedi.

YAŞAM 17.08.2022, 17:29 17.08.2022, 18:30
Kandilli Rasathanesi duyurdu: Marmara depreminin büyüklüğünü biliyoruz

Bugün 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin 23'ncü yıl dönümü. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, herhangi bir olası Marmara depremine dair bilgi verdi.

Konuyla ilgili Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi'nde bir toplantı düzenlendi.

"Depremin 7.0-7.2 şiddetinde olabileceğini biliyoruz"

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Özener, "Marmara ile alakalı hep tehlike diyoruz. Marmara'da ayrıca enerji birikiyor. Bu durumu hep söylüyoruz. Seneler geçtikçe biriken enerjinin miktarı da doğru orantılı olarak artıyor. Dolayısı ile enerji birikmeye devam ediyor. Biz biriken bu enerji miktarını biliyoruz. Mesela şu an bir deprem olursa eğer bunun büyüklüğünün 7.0-7.2 şiddeti dolaylarında olabileceğini biliyoruz fakat ne zaman gerçekleşeceğini söyleyemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Marmarayı 262 tane sensör ile izliyoruz"

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener "Biz 1999 senesinde, Kandilli Rasathanesi olarak bütün Türkiye'yi sadce 30 tane istasyon ile izliyorduk. Şu anda ise 258 adet kayıt istasyonu ile tüm Türkiye'yi izleme olanağımız var. Türkiye'de şu an itibariyle toplam 475 tane sensörümüz var. Bahsettiğim sensörlerin çoğu Marmara Bölgesi'nde bulunuyor. Sayı olarak söylemek gerekirse 262 adet sensörden bahsediyorum. Biz civardaki ülkelere ait istasyonlarından da bilgi alıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Senede 100 defa ortalama 4.0 şiddetinden büyük deprem oldu"

Konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarına devam eden Prof. Dr. Özener, "Yapılan istatistiklere baktığımız zaman bu coğrafyada senede 100 kere ortalama 4.0 şiddetinden büyük deprem oldu. Bu coğrafyada bu büyüklükte bir deprem gerçekleşmesi elbette sürpriz değil" şeklinde konuştu.

"Marmara'da tsunami beklemiyoruz"

Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu sene deprem etkinliğini incelediğimizde yalnızca Marmara'da 518 kere deprem olduğunu görüyoruz. Ülkemizin nerede ise tamamına yakınının deprem ile karşı karşıya olduğunu anlayabiliyoruz. Depremlerden sonra olan ikincil bir afet de tsunamidir. Marmara'da yaşanacak tsunamiler, heyelanların neden olduğu tsunamiler olacaktır. Marmara'da Uzak Doğu'da yaşanan bir tsunami gibi tsunami beklenmiyor" dedi.

"Bütün tarihi yapıları tarafımızdan izleniyor"

Özener, "Bütün tarihi yapılar tarafımızdan izleniyor. Ayasofya Camii, Fatih Camii, Süleymaniye Camii ve asma köprüler sürekli izleniyor. Kandilli olarak biz üstümüze düşen tüm görevleri yapmaya çalışıyoruz. Bunu açıkça söyleyebilirim. Uzun senelerdir enstitümüzün Ayasofya Camii'nde gerçekleştirdi bir çalışma bulunuyor. O çalışma şu an hala devam ediyor. Bunun ile ilgili bütün raporlar tarafımızdan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne iletildi. Ayasofya Camii olarak ibadete açıldıktan sonra da burayla ilgili özel bir çalışma başlatıldı. Bizler anlıyoruz ki orada daha da detaylı bir çalışma gerek. Oradaki sensörlerin de artmasıyla alakalı olan çalışma da çok büyük olasılık ile gerçekleşecek" diye konuştu.

Yorumlar (0)