Kağıt toplayıcılarının bayram mesaisi: 'Ekmek paramız çıkıyor'

Büyük çoğunluğu Afganistan’da yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye göç eden kağıt toplayıcıları, Kurban Bayramı’nda da geçimlerini sağlamak için çalışmaya devam ediyor. Günde 12 saate yakın çalışan kağıt toplayıcıları yaklaşık olarak 150 TL kazanıyor.

YAŞAM 21.07.2021, 16:48 22.07.2021, 17:10
Kağıt toplayıcılarının bayram mesaisi: 'Ekmek paramız çıkıyor'

Esenyurt ve Beylikdüzü’nde hurda ve kağıt toplayarak geçimlerini sağlayan göçmenler mesaisi, tatil günlerinde de devam ediyor. 

Günde 12 saate yakın çalışıyorlar

Kurban Bayramı’nda geçimlerini sağlamak için erken saatlerde yola çıkan toplayıcılar, çöp kutularından genelde hurda, kağıt, demir ve plastik topluyorlar. Sabah 8’de mesaiye başlayan çalışanlar, akşam 12’ye kadar çalışmaya devam ediyorlar. Toplanan malzemeler, akşam saatlerinde toplama alanındaki kantarda ağırlıkları ölçülüyor. Ardından cinsine ağırlığına göre geri dönüşümü olan malzemelerden günlük 100-150 TL arası para kazanıyorlar. Toplanan malzemeler, sıkıştırılarak geri dönüşüm işi yapan fabrikalara satılıyor. Her gün, satışı yapılan malzemeleri kamyonlar gelip alarak fabrikaya götürüyor. Geri dönüşüme gidecek malzemelerin toplanması işinin büyük bölümünü Afganistan’dan gelen mülteciler yapıyor. 1 gün içinde 10 kişi, 500 kilodan fazla plastik, hurda ve 1 ton kağıt toplayabiliyor. 

"En büyük hayalim drone" 

2 yıl önce Afganistan’dan Türkiye’ye çalışmak için gelen Yiğit Esen, “Kağıt toplayarak para kazanmaya çalışıyorum. Böylece aileme yardımcı olmaya çalışıyorum. Arkadaşlarımla ben de top oynamak isterdim fakat geçim problemimiz olduğu için çalışmak zorundayım. Arkadaşlarımı bazen görüyorum fakat bu işi yapmak zorundayım. En büyük hayalim bir drone'numun olması. Videolarını internetten izliyorum çok beğeniyorum. Drone'ları çok seviyorum ve uçurmak istiyorum. Bir drone’um olursa Boğaz Köprüsü'nde uçurmak istiyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

"Günde yaklaşık 1 ton kağıt topluyoruz" 

10 kişinin toplamda günlük 1 ton kağıt topladıklarını belirten Serkan Çiltaş, “Beylikdüzü ilçesinde çek çek yoluyla kağıt toplayıcılığına başladım. Bu seviyeye kadar gelerek bir toplama yerine sahip oldum. Şu anda 10 kişi yanımda çalışıyor. Günde 100-150 Türk Lirası arasında para kalıyor. Ekmek paramız çıkıyor, geçinmemize yetiyor. 1 günde 500-1 ton arası demir, plastik ve pet şişe geliyor. Yaklaşık 1 ton kağıt topluyoruz günde. Bunların hepsi çöpe gitse hiç kimseye faydası olmuyor. Bu alanı bana tahsis ettiği için Esenyurt Belediyesine teşekkürlerimi iletiyorum” sözlerini kullandı.

"Türkiye’ye gelip çalışıp para kazanmak istedim” 

Afganistan’da yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye çalışmak için gelen bir başka kağıt toplayıcısı, “Afganistan’da savaş sebebiyle iş bulmak çok zor. Türkiye’ye gelerek çalışıp para kazanmak istedim. Sabah saat 8’de başlıyorum, akşam gün batımı ile bırakıyorum. Gün içinde Beylikdüzü’ne hurda, plastik ve kağıt toplamak için gidiyorum. Ardından buradaki kantara getirip tartarak, para kazanıyorum” ifadelerine yer verdi.









Yorumlar (0)