“Kadınsın, yapamazsın” diyenlere inat 3 senedir ustalık yapıyor 

Bolu’da yaşayan 25 yaşındaki Yemen Gül, çocukluk hayalini gerçekleştirerek oto tamir ustası oldu. “Kadınsın, yapamazsın.” diyenlere inat 3 senedir oto bakımda çalışıyor. 

YAŞAM 23.08.2021, 17:16 24.08.2021, 09:52
“Kadınsın, yapamazsın” diyenlere inat 3 senedir ustalık yapıyor 

Bolu’da memur bir ailenin tek kız çocuğu olarak dünyaya gelen Yemen Gül, çocukluğundan beri otomobillere olan düşkünlüğünü meslek haline getirdi. Ailesinin öğretmen olmasını istediği Gül, bozulan araçları tamir etme hayaline arkadaşı ile başladı. Kadın olması sebebiyle sanayideki iş başvurularının kabul olmadığını söyleyen Gül, uzun yıllar kendi imkanları ile ve sanayideki ustaları izleyerek deneyim kazandı.  

Bir süre önce de Ankara’da oto sanayide çalışmaya başlayan genç kadın sonrasında Bolu’ya döndü. Mesleğini tüm engellemelere rağmen severek yaptığı söyleyen Gül, bir araç bakım servisinde işe alındı. 3 senedir oto tamircisi olarak çalışan genç kadın, “Tam uzmanlaştığım bir konu yok ama incelikleri öğrenmeye çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.  



“Çok fazla zorlukla karşılaştım” 

Ailesinin kendisini hep desteklediğini fakat mesleğe başlarken çok zorluk yaşadığını belirten Gül, şöyle konuşuyor: “Küçüklüğümden beri bu işi yapmak istiyordum. Mesleğimi çok seviyorum. Arabam olsun, ehliyetim olsun hayalini kuruyordum hep. Bununla ilgili herhangi bir eğitimim olmadı. İlk önce bir arkadaşımın yanında çalışmaya başladım. Orta hasarlı araçları birlikte tamir ettik. Sonra Ankara’da bir süre çalıştım. Bolu’da yaşamak istediğim için tekrar buraya geldim. Bu süre zarfında çok zorlukla karşılaştım. ‘Kadınsın, sanayide ne işin var? Bu erkek işi.’ diyenler çok fazlaydı. Üniversiteye gitmeden önce pek çok işe başvurdum ama onlar da sanayide çalışamayacağımı söyleyerek bana tepki gösterdiler. Bir şekilde bu işi öğrendim.” 



“Müşteriler çok şaşırıyor” 

Yemen Gül, “Araçlarını tamir ettirmek için gelen müşteriler beni gördüklerinde çok şaşırıyorlar. Beni burada ilk andan beri çok güzel karşıladılar. İş arkadaşlarım, çok olumlu yaklaştılar. Elbette başta şaşırdılar. Beni tanıyanlar ve bu işi yaptığımı öğrenenler de şaşırıyor. Araç bakımlarını yapabiliyorum. Baskı balata ve şanzıman yapabiliyorum. İşin inceliklerini öğreniyorum.” ifadelerini kullandı.  

Yemen Gül’ün iş arkadaşı, 30 senelik oto tamir ustası Oktay Tümen ise genç kadının oldukça başarılı olduğunu söylüyor: “Çok iyi ve başarılı birisi. Anlaşabildikten sonra her şey normal. Eli bu işe yatkın. Diğer kadınlara taş çıkartabilir. Bu işler, görmeyle öğrenilir. Yemen de yetenekli. Anahtar tutmayı çok iyi biliyor.” 

Yorumlar (0)