Kadınlar günlük yaşamda en fazla psikolojik şiddete maruz kalıyor 

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Saliha Güler, kadınların gerek aile içinde gerekse iş ve sosyal hayatlarında gün içinde psikolojik şiddete büyük oranda maruz kaldıklarını bu durumun da en çok “kontrol etmek” amacıyla sergilenen davranışlardan oluştuğunu aktardı. 

YAŞAM 03.09.2021, 12:29 04.09.2021, 13:58
Kadınlar günlük yaşamda en fazla psikolojik şiddete maruz kalıyor 

Pendik Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Saliha Güler, kadınların günlük yaşamda maruz kaldıkları psikolojik şiddet ve bunun çeşitleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kadınların aile içinde cinsel, fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetlere maruz kaldığını, bunlardan bazen birinin bazense hepsinin gerçekleştiğini belirten Saliha Güler, “Fiziksel şiddet her ne kadar daha fazla konuşulsa da şiddet türleri arasında günlük hayatta en çok karşılaşılanı psikolojik şiddettir.” ifadelerini kullandı.  

“Sürekli eleştirmek ve birini utandırmak da psikolojik şiddettir” 

Güler: “Psikolojik şiddet, toplum içerisinde ya da özel alanlarda başka bir bireyi kontrol etmeyi amaçlayan ya da aşağılayan çeşitli davranışlardır. Birini sürekli eleştirmek, şantaj yapmak, kişinin utanmasını sağlamak, sürekli izlemek, hareketleri kısıtlamak, arkadaşları ya da ailesiyle olan iletişimi kısıtlamak, sağlık ve eğitim hizmetlerine ulaşmasını engellemek psikolojik şiddet çeşitlerindendir. Kıskançlık da bir tür psikolojik şiddettir.” 



“Kadına şiddet, evliliğin bitişiyle artar” 

Güler: “Kadına yönelik şiddet, evliliğin son bulmasıyla daha da artıyor. Erkeğin madde ve alkol kullanımı, şiddet uygulanma oranını artırırken ayrı ya da boşanmış çiftlerde şiddet oranının iki ya da üç kat daha fazla olduğunu görüyoruz. Şiddete maruz bırakılma, takıntılı sevgi, suça karışma, aşırı sahiplenme, güçlü olma isteği, partneri üzerinde kontrol kurma isteği, erkeklerin kadınlardan daha üstün olduğunu düşünmesi, iletişim becerilerinin yetersizliği, özgüven eksikliği de psikolojik şiddeti doğurur.” 

“Partnerinin çalışmasına izin vermemek ekonomik şiddettir” 

Güler: “Ekonomik şiddet çeşitleri oldukça fazladır. Partnerinin çalışmasına izin vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak, çalışma yaşamında ilerlemesine engel olmak, parayı harcamasına hiç izin vermemek ya da kısıtlamak, kişinin maaşına el koymak, mal varlığına el koymak gibi davranışlar ekonomik şiddet çeşididir. Özellikle ekonomik eşitsizlikle birlikte şiddet ortaya çıkar ya da var olan şiddet artar. Şiddet ve yoksulluk arasında bağlantı cinsiyet ve toplumsal cinsiyet rolleriyle ilgili olabilir. Erkeklerin başarılı olma kaygısı, kadınlara uygulanan şiddeti artırabilir. İdeoloji farklılıkları da bir sebeptir.” 



“Anneden görülen şiddet, çocuklar üzerinde olumsuz etkilidir” 

Güler: “Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete, intihar girişimleri, ilacı kötüye kullanmak ve aşırı alkol tüketimi, çocuklara ve kadınlara olan şiddeti artırmaktadır. Güven duygusunda sarsılmalar, kontrolün kaybedildiği duygusu, kendini suçlama, özsaygıda düşüş, çaresizlik ve umutsuzluk hisleri hem şiddet gösteren hem de şiddet görenlerde hissedilir. Şiddetin kadın ve çocuk üzerindeki psikolojik etkileri, yaşanan şiddetin şekli ve süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Şiddetle karşılaşma kadınlarda ve çocuklarda ruh sağlığında bozulma, yaşam kalitesinde düşüş ve ruhsal gelişim üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.” 

Yorumlar (0)