Japon Arkeolog, insanlık tarihinin izini Kırşehir ve Kırıkkale'de sürüyor 

Öğrenciyken tez çalışması için Türkiye’ye gelen ve buraya yerleşen Japon Arkeolog Kimiyoshi Matsumura, insanlık tarihini araştırmak için Anadolu’da olduğunu söylüyor. “Hayatımı arkeolojiye adadım.” diyen Matsumura, mesleğine bağlılığı ile dikkat çekiyor. 

YAŞAM 19.07.2021, 17:59 20.07.2021, 17:23
Japon Arkeolog, insanlık tarihinin izini Kırşehir ve Kırıkkale'de sürüyor 

Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olan ve daha öğrenci iken tez çalışması için Türkiye’ye geldiğini belirten Kimiyoshi Matsumura, 36 sene önce buraya yerleştiğini ve şu anda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde doçent olarak ders verdiğini aktarıyor. 



1981’de geldi, yerleşti ve çalışmalarını sürdürdü 



İran’daki neolitik dönemle ilgili tez konusu sebebiyle 1981 senesinde Türkiye’ye geldiğini ve eğitimine burada devam etmek istediğine karar vererek hükümet bursu aldığını söyleyen Matsumura, 1983-1985 seneleri arasında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde eğitimini tamamladığını aktarıyor: “Türk kültürüne ve diline hızlı şekilde adapte oldum. Burada çeşitli kazılara katıldım. Farklı kültürleri ve insanları tanıdım. Türkçede, Japoncaya göre daha net cümleler var. Bu yüzden iletişim kurmak benim için kolay oldu. Türk yemeklerini de çok sevdim. Her gittiğim yerde en meşhur yemekleri yedim.” 



Japonlar neden burada kazı yapıyor? 



Kimiyoshi: “Kırşehir Yassıhöyük ve Kalehöyük ile Kırıkkale Büklükale kazılarında 2 aylık sezonlarla çalışıyoruz. Köye ilk geldiğimde vatandaşlar ‘Japonlar neden kazı yapmak için buraya geliyor?’ diye sordu. Ama artık herkes birbirine alıştı. Birbirimizi seviyoruz. Türkiye’de genellikle Japonlara karşı hoşgörü ve merak var. Bu sebeple sorun yaşamadım. Bizim amacımız burada insanlık tarihini araştırmak. Örneğin enstitü başkanımız demir tarihi üzerine çalışıyor. Anadolu, dünyanın en eski demir uygulamasının olduğu yer Kaman Kalehöyük’te MÖ 3000’li yıllara ait bilgiler elde ettik. Kırıkkale’deki çalışmalarımız da 2009’dan bu yana devam ediyor. Burada da MÖ 2000’li senelere ait bilgiler arıyoruz.” 

Yorumlar (0)