İznik’te zeytinlik tarlasında binlerce yıllık keşif

Bursa’nın İznik ilçesinde sit alanı ilan edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kamulaştırdığı zeytinlik alanda yeni keşiflere imza atıldı. Bir süredir alanda çalışmalarını sürdüren arkeologlar 2200 yıllık lahitler ile tarihi 1500 yıl öncesine uzandığı tahmin edilen bir bazilika buldu. Lahitlerde bulunan 2 mumya ise heyecan yarattı.

YAŞAM 07.10.2021, 10:49
İznik’te zeytinlik tarlasında binlerce yıllık keşif

 İznik gölünün tabanında keşfedilen bazilikanın ardından bulunan 2.bazilika 100 yılın keşfi olarak nitelendirildi. Arkeologlar bu keşifle birlikte üzerinde çalıştıkları bölgenin Nekropark alanına dönüştürüleceği bilgisini verdi.

 Bölgede 2019 yılından beri kazı çalışmalarını yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç lahitlerin MÖ. 2. yüzyılda inşa edildiklerini düşündüklerini belirti. Ayrıca bu lahitlerin içinden 2’si kadın 1 erkek cesedinin mumyalanmış halde bulduklarını da söyledi.

 İlk kez 1989’da definecilerin kaçak kazılarıyla keşfedilen Hisardere Nekrepolü'nde 2016 yılında defineciler 45 yaşlarında olduğu düşünülen Romalı bir askere ait bir lahit bulmuştu.  2019’da da Astyrist ve Nigrenieve isimli bir anne kıza ait bir lahit daha bulunmuştu. O yıl süren kazılarda da 4. ve 5.yüzyılda ait mozaiklere rastlanmıştı. 

“Bu yeni keşifler bizi çok mutlu etti”

Süregelen çalışmalarda kapı girişleri ve duvarları da tamamen gün yüzüne çıkaran arkeologlar bulunan 2.bazilikanın duvar kısmında çalışmalarını yoğunlaştırdı ve birbirine çok yakın bir şekilde konumlanmış M.S.2 yüzyılda yapıldığı düşünülen 2 ayrı lahide ulaştı. Etrafında Eros kabartmaları olan  süslü lahitler son derece hassas bir şekilde vinç ile alınıp İznik Müzesi’ne nakledildi.

 Bulunan 2.bazilika ile ilgili konuşan Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, "4. ve 5.yüzyıla yani geç Bizans dönemine ait olduğunu düşündüğümüz bu bazilikaların avlularında mozaikler olduğunu biliyorduk. Bu bazilikalar genel olarak mezarlıkların olduğu yerde bulunan kutsal mekanlar olarak tanımlanıyor. Bu bulduğumuz 2.bazilikada bir yazıta rastladık. Anladığımıza göre; bazilika bir kadına ithafen inşa edilmiş. Bazilikanın tam planını yapacağımız kazılarla tamamen ortaya çıkaracağız. Özellikle belirtmeliyim, bu seneki çalışmalarda ortaya çıkarılan bu iki lahit bizi fazlasıyla mutlu etti" dedi.  

Yorumlar (0)