İznik Gölü'nü kuraklık vurdu, tarihi bazilika ortaya çıktı!

Türkiye'nin en büyük beşinci gölü olan İznik Gölü, kuraklık nedeniyle her geçen yıl daha fazla su kaybediyor. Göldeki çekilme 200 metreyi buldu, 2 bin yıllık tarihi bazilikanın bir kısmı suyun üzerine çıktı. Bölgede yaşayan vatandaşlar, kuraklığın etkisiyle İznik Gölü'nün tamamen kurumasından endişe ediyor.

YAŞAM 13.10.2022, 11:59 Hakan Öksüz
İznik Gölü'nü kuraklık vurdu, tarihi bazilika ortaya çıktı!

İklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de yaşanan kuraklık, ülkenin en büyük beşinci gölü olan İznik Gölü'nü de vurdu. Her geçen yıl daha da kuruyan göldeki su çekilmesi, 200 metreyi buldu. Gölün kurumaya yüz tutmasının sebeplerinden birinin de bölgedeki fabrikaların su ihtiyacını karşılaması olduğu kaydedildi.

Arkeologlar, artık suyun üzerinde araştırma yapıyor!

Gölün dibinde kalan 2 bin yıllık tarihi bazilika, su seviyesinin azalmasıyla birlikte gün yüzüne çıktı. Aziz Neophytos için yaptırılan tarihi bazilikanın, suyun üzerine çıktığı görüldü. Daha önce dalış yaparak bazilikada araştırma yürüten arkeolog dalgıçların, artık incelemelerini suyun üzerinde yapabildiği belirtildi. 

Su seviyesinin azalmasından dolayı arkeologların, tarihi bazilika üzerindeki araştırmalarının kolaylaştığı kaydedildi. Gölün kurumaya yüz tutması nedeniyle suyun yüzeyine çıkan bazilikada bazı kişilerin yürüyüş yapması, uzmanları endişelendiriyor. 

Müze müdürü Taylan Sevil: "Su çekilmesi her geçen yıl artıyor"

Son yıllarda İznik Gölü'nde yaşanmaya başlanan su çekilmesinin, bu yıl hızlanarak arttığına değinen İznik Eski Müze Müdürü Taylan Sevil, "Antik çağdan kalan bazilikanın bir kısmı, suyun üzerinde kaldı. Artık üzerinde yürünebiliyor. Bu durum, gölde yaşanan çekilmenin hangi boyuta geldiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

İşletmeci Bekir Uslu: "Bu gidişle gölü kaybedeceğiz"

Gölün kıyısında 20 yıldır işletmecilik yaptığını söyleyen Bekir Uslu ise, "Gerçekten şaşırdım. Gölde yaşanan çekilme, vahim boyutlara ulaştı. Yetkililer, buradaki kuraklığı engellemek için harekete geçmeli. Bazilika bile suyun üzerine çıktı. Üzerinde yürümek mümkün. Bu gidişle gölü kaybedeceğiz." dedi.

Yorumlar (0)