İzmit’te bulunan 410 senelik Armaş Manastırı hikayesi 

İzmit’te bulunan Armaş Manastırı, 410 senelik tarihine karşın “kanunlar gibi” ayakta kalmaya devam ediyor. Ermeni manastırı olan Armaş, ayakta kalışıyla hayranlık uyandırırken çöplüğe dönmüş haliyle de şaşkınlık yaratıyor. 

YAŞAM 07.06.2021, 15:00
İzmit’te bulunan 410 senelik Armaş Manastırı hikayesi 

Kocaeli İzmit Akmeşe’de bulunan ve 1611 senesinde İran Ermenileri tarafından yaptırıldığı bilinen Armaş Manastırı, adeta “yok olmamak için direniyor”. Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan ve 1800’lü senelerde hem ibadethane hem de matbaa olarak kullanılan manastır, 410 senelik tarihiyle insanları büyülemeye devam ederken manastır çevresinde oluşan çöp yığınları sebebiyle ne yazık ki turist ağırlanamıyor.



Yapının çöplerden ve yabani otlardan temizlenerek turizme kazandırılmasını isteyen bölge halkı, bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile temas içinde. Mahalle sakinleri, ilerleyen zamanlarda restorasyon çalışmasının başlamasını bekliyor. Mahalle Muhtarı Rahim Varol, “Manastırın hemen yanında bir okulumuz bulunuyor fakat yapı güvende değil çünkü manastır yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Konuyu Başkanımız Tahir Büyükakın’a götürdük. Kendisi bununla ilgileneceğini belirtti.” şeklinde konuştu.



Restorasyon çalışması durduruldu

Varol: “Akmeşe’de yaşayan bir iş insanı geçtiğimiz dönemlerde restorasyon çalışması başlatmıştı fakat ne olduysa çalışmalar durduruldu. Ondan sonra da hiçbir çalışma yapılmadı. Bu yapı restore edilip turizme açılmalı biz de bu güzelliğe sahip çıkmalıyız. Camimizin arkasında bir yatılı okul vardı, o, depremle birlikte yok oldu. Manastırımız da yok olmasın.” 

Yorumlar (0)