İzmit Körfezi'nde yaşam savaşı veriyorlar

İzmit Körfezi'nde doğal yaşam ortamından ayrılarak denizde zeminin üzerine çıkmalarından dolayı yaşam savaşı veren 'deniz patatesleri' görüntülendi.

YAŞAM 06.09.2022, 18:40
İzmit Körfezi'nde yaşam savaşı veriyorlar

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı ile yaklaşık olarak üç senedir İzmit Körfezi'nin biyoçeşitliliğinin envanterinin ortaya çıkartılması hususunda faaliyetler yürüten Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekip arkadaşları, Gölcük'ün Değirmendere mevkisinde yaptıkları dalışta, 35 ila 40 metre derinliklerde, deniz kestanesinin bir türü olan deniz patateslerine denk geldi.

Ceylan, basın mensuplarına, İzmit Körfezi'nin deniz canlılarının popülasyonu yönünden 0-20 metre aralığında çok zengin olduğunun altını çizerek, kayda aldıkları görüntülerle biyoçeşitlilik içeren sergi, kitap ve film planladıklarını belirtti.

Belediye ile çok yakın faaliyetler içinde bulunduklarını söyleyen Ceylan, oldukça sıra dışı kayıtlar oluşturduklarını ifade etti.

"Korkunç bir trajedi"

Deniz patateslerinin doğal yaşam ortamında zeminin altında yaşadığına işaret eden Ceylan, çok büyük bir trajediye tanık olduklarını vurguladı.

Ceylan, şunları kaydetti:

"Derin kısımlarda denk geldiğimiz deniz patatesleri doğal yaşam ortamlarında zeminin altında yaşarlar. Onları zeminin üzerinde görebilmek çok ender bir olaydır. Binlerce deniz patatesi zeminin üzerinde adeta yaşam savaşı veriyor. Bunların ne yazık ki hayatlarını kaybettiklerini görmek çok korkunç bir trajedi. Bilim insanları uzun bir süredir gerçekleştirdikleri ölçümlerle Marmara Denizi'nin derin bölgelerinde oksijen azlığından söz ediyor. Bunun neticelerinden birine şahit olmak bizleri çok üzdü."

"Deniz tabanı adeta küflenmiş"

Bahse konu görüntüleri inceleyen, İzmit Körfezi'ndeki faaliyetlerin bilim danışmanı da olan araştırmacı Dr. Mehmet Baki Yokeş ise "Fotoğraflarda ve videoda zemin üzerinde beyaz bir tabaka olduğu görülüyor. Bu tamamen mantar, deniz tabanı adeta küflenmiş. Oksijensizlikten dolayı organik materyal tamamen çürümüş, çamur zemin tamamen siyahlaşmış, üzeri tamamen küf kaplanmış, çamur zeminin içinde gömülü olarak yaşayan deniz patatesleri yüzeye çıkmışlar fakat oksijensizlikten dolayı kurtulamamışlar." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)