İzmirliler harekete geçti! 'Gevrek de sözlüğe girmeliydi'

İzmir Pide, Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Erişen, gevrek ile simit arasındaki farkı açıklayarak, gevreğin de Oxford Sözlüğü'ne girmesi amacıyla harekete geçeceklerini bildirdi.  Vatandaşlar, gevreğin simitten daha güzel olduğuna dikkat çekerek, "Oxford Sözlüğü'ne gevrek girmeliydi." değerlendirmesinde bulundu.

YAŞAM 23.10.2019, 17:34
İzmirliler harekete geçti! 'Gevrek de sözlüğe girmeliydi'

Oxford İngilizce Sözlüğü'ne ekim ayı güncellemesinde birçok farklı ülkeden sözcükler dâhil edildi. Türkiye'den sözlüğe giren sözcük ise "simit" oldu.

Sözlükte simit için "pekmez ve susamla kaplı, Türkiye menşeli bir ekmek türü." tanımı yapıldı.

Gastronomi yazarı ve TV programcısı Vedat Milor, sosyal medya hesabından durumu esprili bir üslupla değerlendirdi ve İzmir lobisinin kaybettiğini belirtti. Milor, "Yani İngilizler bile 'Turkish bagel' ifadesini bırakıp doğrudan 'simit' derken İzmirliler hala 'gevrek' diyor." ifadesini kullandı.

Gevrek ile simit arasındaki fark açıklandı

Fakat simidin sözlüğe dâhil edilmesi, İzmirlilerin fikrini değiştirmedi. İzmir Pide, Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Erişen, gevrek ile simit arasındaki farkı açıklayarak, gevreğin de Oxford Sözlüğü'ne girmesi amacıyla harekete geçeceklerini kaydetti.

"Gevrek odun ateşinde pişirilir"

Yapılışından dolayı gevrek ve simit arasında fark olduğunu söyleyen Şükrü Erişen, "İstanbul dilinde simit olarak alışkanlık oluşmuş. İzmir ise gevrek diyor. Yapılışı da yöresel olarak da farklı. İzmir çıtır gevreği seviyor. Gevrek hamurunu yoğurduktan sonra 5- 10 dakika bekletiriz. Bunu bağladıktan sonra sıcak pekmezli kazana atarız. Daha sonra susama atarız. Burada şeklini verdikten sonra fırına atarız. Odun ateşinde pişirilir. Simidin hamuru ise gevreğe nazaran daha yumuşak. Soğuk suya atılır, soğuk sudan çıktıktan sonra susama atılır. Sonra tavaya dizilir ve fırına atılır." diye konuştu.

"Gevreğin de o sözlüğe girmesi için çalışmalarımız  var. İşin başındayız. Öncelikle Ege'ye has bir ürün olduğuna dair patentini alacağız. Daha sonra çalışmalarımızı hızlandıracağız." ifadelerini kullanan Erişen, İzmir'de en çok gevreğin tüketildiğini bildirdi. 

"İzmir'in gevreği ve boyozu harika"

Vatandaşlardan Yener Savaş, simidin daha fazla bilindiğini ancak gevreği yalnızca İzmirlilerin bildiğini kaydetti. Bu sebeple simidin Oxford Sözlüğü'ne girmesinin doğal olduğunu söyledi. 

Kendileri için bu ürünün adının gevrek olduğunu söyleyen İzmirli Nilgün Soylu, "Bu bize göre gevrek, simit değil. O nedenle gevreği çok seviyoruz. İzmir'in gevreği ve boyozu harika." diye konuştu.

Yorumlar (1)
Ahmet aktaş 4 yıl önce
Değerse yahudilerine aittir simide gevrek çekirdeğe çiğgem derler siz sefaradsanız gevrek yada Çiğdem diyebilirsiniz ama bu kültür farkını bilmeyen yeni yetme gençlerin boyunlarına tasma gibi pankart asarak çarşıda dolaştırsanız çok adice