İzmir'de sahte site tasarlayıp vatandaşları 2 milyon TL dolandıran şebeke çökertildi

Sahte site kurup 121 kişiden yaklaşık 2 milyon TL haksız kazanç elde ettiği tespit edilen şebekeye İzmir merkezli 11 ilde operasyon gerçekleştirildi. 20 şüpheli gözaltına alındı.

YAŞAM 19.11.2022, 09:24 19.11.2022, 09:46
İzmir'de sahte site tasarlayıp vatandaşları 2 milyon TL dolandıran şebeke çökertildi

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, sahte site kurarak vatandaşları kandıran ve sosyal medya hesaplarını ele geçirerek yüksek kazançlı borsa (forex) yatırımı gibi paylaşımlarda bulunan şebekeyi tespit etti.

20 şüpheliye gözaltı

İzmir merkezli 11 ilde 15 Kasım tarihinde şebekeye operasyon düzenleyen ekipler, 20 şüpheliyi gözaltına aldı.

Şüphelilerin dolandırıcılık metotlarını araştıran polis ekipleri, sosyal medyada ekli kişilerin güvenini alarak kendileri ile iletişime geçen kişilerden yüksek kazanç vaadi ile danışmanlık ücreti adı altında ücret istedikleri ve sonrasında yüksek meblağlarda para kazandıkları konusunda sahte dekontlar düzenlendiğini tespit etti.

Adalet Bakanlığı'nın sahte sitesini tasarladılar

Çalışmayı derinleştiren ekipler, şahısların kazandıkları paraları alabilmeleri adına vergi, dosya masrafı adıyla para aldıkları ve işlemlerin legal olduğuna inandırmak için müşteki şahıslara sahte bir şekilde düzenlenmiş ve üzerinde Adalet Bakanlığının resmi logosu ve sitesine ait ekran resminin yer aldığı çeşitli belge ve resim yollayarak, İzmir'de 15 vatandaşı 401 bin 964 TL, Türkiye genelinde ise 121 kişiyi yaklaşık 2 milyon TL dolandırdıklarını tespit etti.

Öte yandan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün, 16 Eylül günü benzer bir dolandırıcılık hadisesine yönelik operasyonda, şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda şebekeyi belirledikleri öğrenildi.

5 tutuklama

Dolandırıcılık operasyonunun ikinci dalgasında, adreslerde gerçekleştirilen aramalarda çok sayıda dijital materyal yakalandı. Emniyetteki işlemleri sona eren şüphelilerden 19'u adliyeye sevk edilirken, şüphelilerden 5'i mahkemece tutuklandı. 14 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

Yorumlar (0)