İzmir'de denizin rengi yeşile döndü

İzmir'e bağlı Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı Semti'nde kıyıya yakın noktalar, 'deniz marulu' ismi verilen yosun türü sebebiyle yeşile büründü.

YAŞAM 05.10.2021, 18:35
İzmir'de denizin rengi yeşile döndü

Körfezde zaman zaman gözlemlenen aşırı alg çoğalması, tekrar ortaya çıktı. Deniz marulu, Bostanlı semtinde kıyıya yakın noktalarda, bütün yüzeyi kapladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, deniz marullarının toplanması amacıyla çalışma başlattı.

"Bir yosun türü"

Manisa CBÜ'den (Celal Bayar Üniversitesi) Prof. Dr. Ergün Taşkın, basın mensuplarına, deniz marulunun bir yosun türü olduğunu ifade etti.

Özellikle tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde deniz marulunun görülebildiğini aktaran Taşkın, şu ifadeleri kullandı:

"İnsana direkt olarak bir zararı yok fakat ekosisteme zararı var. Çünkü karasal ortamdan yoğun bir şekilde besleyici element girdiği için bu fırsatçı tür, hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Artış gösterdiğinde halı misali yüzeyi kaplıyor. Işığın suya girmesinin önüne geçiyor. Bu durum, diğer hassas türlerin gelişmesini de önleyebilir. Işığın girmesini engellemesi sebebiyle dip tabakada fotosentezin azalması ve bununla beraber oksijenin düşmesine sebep olabilir. Öldüklerinde de ortamda istenmeyen bir kokuya neden olabiliyorlar."

"Artık alıştık"

Bostanlı Sahili'nde yürüyüş yapan yurttaşlardan Sevgi Mutlu, bu durumu artık normal karşılamaya başladıklarını söyleyerek, yetkililerin bir an evvel çözüm bulmasını istedi.

































Yorumlar (0)