İzmir'de alevlerle mücadelede son durum

İzmir'in Karabağlar ilçesinde pazar günü başlayan orman yangınıyla mücadele devam ediyor. Yangın, ekiplerin müdahalesi sonucu yerleşim merkezlerinden uzaklaştırıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gece görüşlü helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

YAŞAM 20.08.2019, 08:24 20.08.2019, 08:32
İzmir'de alevlerle mücadelede son durum

İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı Mahallesi yakınlarında iki gün önce başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılan orman yangını, ekiplerin müdahalesi sonucu yerleşim merkezlerinden uzaklaştırıldı.

Yangın, havanın kararmasının ardından rüzgarın etkisiyle ilerleyerek Menderes'in Yeniköy ve Bahçecik mahallelerinde bulunan evlere yaklaştı.

Orman bölge müdürlüklerine bağlı arazözler, Türkiye'nin birçok kentinden yangını söndürmek için geldi. Arazözler, alevlerin iki mahalledeki evlere sıçramaması için bölgeye sevk edildi.

Orman bölge müdürlüğü ekipleri, yangını kontrol altına alabilmek için yoğun çaba harcadı.

Alevler yerleşim merkezlerinden uzaklaştırıldı

Vatandaşlar da yangın söndürme çalışmaları sırasında ekiplere destek verdi. Rüzgarın hızının azalmasıyla birlikte alevler yerleşim merkezlerinden uzaklaştırıldı.

Tehlikenin sona ermesinin ardından mahalle sakinleri geceyi geçirmek için evlerine döndü.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangının hiçbir yerleşim merkezini tehdit etmediğini bildirdi. Ayrıca, yangın söndürme çalışmalarında 100 arazöz, 40 su tankeri ve 20 iş makinasının görev aldığı kaydedildi. 

İlk kez gece uçuşu gerçekleştirildi

Yetkililer, yangının henüz kontrol altında olmadığını ve söndürme çalışmalarının devam ettiğini aktardı. 

Türkiye'de ilk kez karadaki yangın söndürme ekiplerinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla gece uçuşu gerçekleştirildi. 

Bakan Pakdemirli, uçuş sonrası Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı Mahallesi'ndeki Tekketepe Gözetleme Kulesi'nde basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. 

Pakdemirli, söz konusu uçuşun, Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadelede gerçekleştirilen 'ilk gece koordinasyon uçuşu' olduğunu belirtti.

"Geceyi biraz daha verimli geçirdik"

Yer ekiplerinin termal kameraların çektiği görüntüleri ve GPS koordinatlarını işlediğini ifade eden Pakdemirli, şunları söyledi:

"Onları da iş emirleri olarak sahaya dağıtmaya başladılar. Geceyi biraz daha verimli geçirmiş olduk. Genel itibarıyla, kuzeybatı istikametindeki yangının izlerinin hala taze olduğunu görüyoruz. Ağırlıkla bu 500 hektarlık alanın önemli bir kısmının karanlık içinde olduğunu görüyoruz. Tabii alttan alta mutlaka kökten yanmalar var ama önemli bir kısmının aslında ateşin ferinin söndüğünü izlemekteyiz."

Pakdemirli, gece uçuşundan sonra ekibin daha moralli olduğunu belirterek, "Daha kötü bir tablo bekliyorduk ancak iyi bir tabloyla karşılaştık." dedi. 

"Önemli bir rüzgar çıkmazsa kontrol altına alacağız"

"Yangını kontrol altına alma aşamasına gelindi mi?" sorusuna Pakdemirli, "Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, bir miktar da alaca karanlıktan opsiyon kullanarak hava araçlarını kullanmaya başlayacağız ve önemli noktalara sabah saatleri itibarıyla çok hızlı şekilde müdahale edeceğiz." yanıtını verdi.

Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"İnşallah öğleden evvel eğer önemli bir rüzgar çıkmazsa kontrol altına almayı ümit ediyoruz ama dediğim gibi yangın tamamen söndürülmeden biz bu işi söndürdük demeyiz. Ben bölgeden ayrıldığım zaman şundan emin olun; demek ki her şey kontrol altında, soğutma söndürme çalışmaları devam ediyordur. Biz tamamen bu işi emniyet altına alana kadar, başta ben olmak üzere tüm ekip buradayız. İnşallah en kısa zamanda neticeyi alacağız."

Yorumlar (0)