İzmir'de 4 farklı ilçede sahte içki paniği! 

İzmir'de sahte içki nedeniyle zehirlendiği ileri sürülen 9 kişi hastanelik oldu. Söz konusu kişilerin, dört farklı ilçede yaşadığı öğrenildi. 

YAŞAM 09.10.2020, 10:16 09.10.2020, 17:32
İzmir'de 4 farklı ilçede sahte içki paniği! 

Sahte içki insanların hayatlarını tehlikeye atmaya devam ediyor.

Son olarak İzmir'in dört farklı ilçesinde yaşayan 9 vatandaşın, farklı vakitlerde sahte içki kullandığı ileri sürüldü. 

Söz konusu vatandaşlarda, mide bulantısı ve görme kaybı gibi semptomların tespit edildiği öğrenildi. 

53 yaşındaki H.Ş., 51 yaşındaki A.Ç., 64 yaşındaki L,Ş. ve 71 yaşındaki U.Ç. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. 

42 yaşındaki Y.K. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. 71 yaşındaki M.M., 53 yaşındaki T.Ç. ve 54 yaşındaki T.Ç. ise Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Sahte içki nedeniyle zehirlendiği iddia edilen 9 vatandaşın 6'sının Konak ilçesinde yaşadığı bildirildi. Söz konusu vatandaşlardan diğer 3'ünün de Karabağlar, Gaziemir ve Bayraklı ilçesinde yaşadığı kaydedildi. 

Hastanede tedavisi devam eden vatandaşlardan 7'sinin sağlık durumunun kötüye gittiği ifade edildi. Bunun üzerine polis ekipleri tarafından olaya ilişkin büyük çaplı tahkikat başlatıldı. 

Sahte içki nasıl anlaşılır?

Ülkemizde orijinal distile içkilerin, cam ambalaj haricinde satışa sunulmasının yasak olduğu biliniyor. Bu nedenle diğer ambalajlarda satılan distile içkilerin sahte olduğu anlaşılabilir.

Ücreti piyasanın çok altına kalan bir içkiden kuşkulanılması gerekiyor. Şişenin görüntüsünde deformasyon olması halinde güvenlik adımlarına bakılması gerekiyor.

Mekânlarda şişenin masada açılması önemli. Şişede bulunan sıvı miktarının ciddi derecede standart seviyenin altında veya üstünde olması durumunda dikkatli olmak gerekiyor.

Kapağı açık olduğu fark edilen bir içki asla satın alınmamalı. Kapağı kapalı olan ancak önceden açıldığı anlaşılan şişelerdeki içkiler hiçbir şekilde kullanılmamalı.

Alkollü içki şişesinin üstüne kesinlikle hologram olması gerekiyor. Ayrıca, şişenin boyun kodu ile kapak kodunun da birbirini tutması şart. Şişenin kapağının yapıştırıcı ile yapıştırıldığı fark edilirse asla satın alınmamalı. Alkollü içki şişesinin kapağında enjektör deliği bulunması halinde uzak durulmalı. 

Alkollü içki şişesinin arka tarafında bilgi verme amaçlı Türkçe etiket bulunmalı. Söz konusu etiketin üstünde üretici ya da ithalatçı şirketin ismi yer almalı. Bulanık görüntüye sahip olan alkollü içkiler hiçbir şekilde kullanılmamalı. 

Ayrıca, BÜİS (14 basamaklı kod numarası) kontrolünün yapılması da çok önemli.

Yorumlar (0)