İstilacı kargalarla köylülerin başı dertte

Bahar aylarının gelmesiyle gittikleri sıcak bölgelerden sonra yeniden mesken tuttukları Erzurum’daki iki köye gelen istilacı kargalarla köylülerin çilesi bitmiyor.

YAŞAM 16.04.2021, 13:18 17.04.2021, 16:53
İstilacı kargalarla köylülerin başı dertte

Her yıl Erzurum’daki iki köyü mesken edinen kargalar, köylülerin bahçelerindeki mahsulleri telef ediyor.

Uzun yolculuklardan sonra yuvalarına yerleşmeye başladılar

Her sene Şubat ve Mart aylarına girilmesiyle gittikleri sıcak memleketlerden tekrar Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Söğütlü ve Adaçayı köylerine dönen yüzlerce karga sürüsü kavak ağaçlarında yuva yapıyor.

Beslenmek içinse yöredeki çiftçilerin tarla ve bahçelerine saldıran karga sürüsünün ürünlere verdiği zarar nedeniyle köylüler, bu durumun yaşanmasından bir hayli dert yanıyor. Köy girişinde bulunan kavak ağaçlarını çepeçevre saran karga sürülerinin çıkardığı seslerden de rahatsızlık duyan köy sakinleri rahat uyku uyuyamadıklarını da dile getiriyorlar.

“Biz ekiyoruz onlar çıkartıyorlar”

Bütün köy halkının, kargaların kendilerine yaşattığı olumsuz durumlardan bıktığını belirten köy sakinlerinden Selami Dok, "Bahar ayları geldiğinde köyümüze karga sürüsü üşüşüyor. Yuva yaptıkları ağaçlar köye yakın olduğundan herkes seslerinden rahatsız olup uyuyamıyor. Birde bahçeye, tarlaya ne ekersek ekelim biz gittikten sonra ne ekmişsek hepsini çıkartıyorlar. Ürünlerimizi hep telef ediyorlar” dedi.

“Korkuluk fayda etmiyor”

Tarla ve bahçelere koydukları korkuluklarında bir işe yaramadığını dile getiren Dok, alınan hiçbir önlemin fayda sağlamadığını söyledi.
Dok, "Bu kargaların bize verdiği zarar çok fazla. Herkes bu kargalardan şikâyetçi durumda. Diktiğimiz korkuluklar bile bir işe yaramıyor. Sadece seralarımıza giremiyorlar.. buraya Şubat ve Mart aylarında gelip Eylül ve Ekim aylarında ise tekrar göçüp gidiyorlar” dedi.
 

Yorumlar (0)