İstihare namazı nedir? İstihare hangi durumlarda yapılır hangi durumlarda yapılmaz?

İstihare namazı nedir? İstihare namazı niçin kılınır? İstihare duası nedir? İstihare duası ne zaman yapılır? İstihare hangi durumlarda yapılır hangi durumlarda yapılmaz?

YAŞAM 16.12.2020, 11:52 Hanife
İstihare namazı nedir?  İstihare hangi durumlarda yapılır hangi durumlarda yapılmaz?

İstihare sözlükte, hayır dilemek, hayır talep etmek anlamındadır. Dinimizdeki uygulaması da anlamıyla uyuşmaktadır. İslam dininde bir namaz çeşidi olan istihare yatmadan önce kılınan iki rekat namazdır. İstihare namazını kılan kişi istihare duasını da yapmalıdır. Bir Müslüman istihare namazını mubah bir işe başlamadan önce yapar. Bu iş kendileri için önemli sayılan bir iş olmalıdır. Kendisi için dünya ve ahiret hayatında hangisi daha hayırlıdır, bunu anlamak için istihare namazı kılınır ve duası yapılır. İstihare, niyet edilen işin insanın kendisi için hayırlı olması ve hayırla sonuçlanmasını Allah’tan istemektir. Bir nevi Allah’ın yardımının dilenmesidir. İstihare yapacak olan kişi, istihare namazının birinci rekâtında Kur’an’ın 6. Suresi olan Kafirun Suresi, ikinci rekâtında Kur’an’ın 112. Suresi olan İhlas Suresi’ni okur ve namaz sonunda istihare duasını yapar. Dua eden kişi duasında isteğini ismen zikreder. 

Peygamberimizden Öğrendiğimiz Şekliyle İstihare Duası

İstihare Duası Türkçesi; Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük lütfunla kereminle bana ihsan eyle. Senin her şeye gücün yeter, ben ise güçsüzüm; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilemem; Sen bütün gizlilerin en iyi bilenisin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm işi, dinim için hayatım için, dünyam ve ahiretim için hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir et. Onu bana kolaylaştır, hayırlı ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim için, yaşayışım için, dünyam ve ahiretim için kötü olacaksa onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, ne içinse, onu bana takdir et ve takdir buyurduğunla beni hoşnut eyle!) (Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)

İstihare Duası Arapçası;

 اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاقْدُرْهُ لِى وَيَسِّرْهُ لِى ثُمَّ بَارِكْ لِى فِيهِ ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ فِى عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاصْرِفْهُ عَنِّى وَاصْرِفْنِى عَنْهُ ، وَاقْدُرْ لِى الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِى. 

İstihare Hangi Durumlarda Yapılmaz?

İstihare ibadetlerde ve sevap olduğu kesin olan iyi şeylerde yapılamaz, gene benzer şekilde haram ve kötü olduğu belli şeylerde de yapılmaz. İstihare bir nevi halini Allah’a özel olarak arz etmek olduğu için her akla esildiğinde ve her sorunda istihareye başvurmak doğru değildir.

İstihare Hangi Durumlarda Yapılır?

İstihare yapılacak işin doğru olup olmadığını anlamak için yapılır. Yedi kez tekrarlanabilir. İstihare namazı kılınıp duası yapıldıktan sonra abdestli bir şekilde kıbleye dönerek yatılmalıdır. Kimi kaynaklarda rüyada beyaz ve yeşil rengin görülmesi halinde istiharenin sonucunun iyi olacağı kimi kaynaklarda ise kalbe bir hoşnutluk ve ferahlık gelirse istiharenin sonucunun olumlu olacağı söylenmiştir. Rüyada kırmızı veya siyah renk görülür ya da kalbe herhangi bir sıkıntı veya daralma gelirse bundan istihare sonucunun olumsuz olacağı bilinir. Hz. Peygamber (s.a.v) istihare yapan kişinin kalbine bakmasını ve hayırlı olanın kalbine gelen his olduğunu buyurmuştur.

İstiharenin Hükmü

Kalbe gelen his veya rüyada gelen işarete göre amel etmek müstehaptır. İstihare namazı ise nafile bir namazdır.

İstihare İle İlgili Hadisler

Sa’d b. Ebi Vakkas’ın (r.a.) rivayetine göre Resûlullah’ın (s.a.v) şöyle buyurmuştur; “Âdemoğlunun Allah’tan hayır dilemesi (istiharesi) saadetindendir. Allah’ın hükmüne razı olması ise âdetindendir. Allah’tan hayır istemeyi terk etmesi ise onun bedbaht olmasındandır. Allah’ın hükmüne razı olmaması da âdemoğlunun bedbahtlığındandır. (Tirmizi, Kader,15; Ahmed B.Hanbel, El-Müsned, 1/167)

“İstihare yapan zarar etmez, istişare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan kimse de muhtaç duruma düşmez.” (Müttak-i Hindi, Kenzü’l Ummal, nr.21532)

Yorumlar (0)