İşte Türkiye'nin en pahalı yalısı

İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı, Türkiye'nin en pahalı yalısı olarak alıcısını bekliyor.

YAŞAM 27.10.2019, 12:30
İşte Türkiye'nin en pahalı yalısı

İstanbul Boğazı'nın Avrupa Yakası'nda Sarıyer ilçesi Rumelihisarı Mahallesi'nde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün hemen altında yer alan 23 oda, 5 salon ve 8 banyolu 130 yıllık Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı, rekor ücretle satışa sunuldu. Sultan II. Abdülhamid nazırlarından 'Filinta Mustafa' olarak tanınan Tophane Müşiri Zeki Paşa için yapılan yalının satış fiyatı ise 550 milyon TL oldu.

Dünyanın en pahalı 10 evi arasında

Boğaz'ın en gözde yalısı olan Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı, Türkiye'nin en pahalı, dünyanın ise en pahalı 10 evi arasında gösteriliyor.

Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı, yakın dönemde 1981 yılında 650 milyon liraya satışa sunuldu. Satışı Arap ülkelerine duyurabilmek için o dönem Arapça ve İngilizce broşür bastırıldı. Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı, 2011 yılında 200 milyon liraya yeniden satışa çıkarıldı. Fakat istenilen değere ulaşılamayınca satış gerçekleşmedi, mülk sahibi de satıştan göre döndü. 2 sene önce yeniden Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nın satılması kararı alındı. 550 milyon lira bedel üzerinden satışa çıkarılan Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nın satış ilanı, 1 Ekim'de yeniden güncellendi.

Şato görünümünde

19. yüzyılın ikinci yarısında birçok önemli binada imzası olan Fransız mimar Alexandre Vallaury'a yaptırılan Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nı, İstanbul Boğazı'ndaki diğer yalılardan ayıran en önemli özellik ise mimarisinin şato görünümünde olması. Barok üslupta olan 5 katlı 130 yıllık Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'na hem bahçeden hem de deniz tarafından girilebiliyor.

Sahil saraylarından sonuncusu

Kat kaloriferiyle ısıtılan 510 metrekare oturumlu Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı, 4 kat + bodrum kattan toplam 2 bin 489 metrekare kapalı kullanım alanına sahip. Tavan yüksekliği katlara göre değişiklik gösteren Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nda kat aralıkları 3.03 metre ile 4.78 metre arasında farklılık gösteriyor.

Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nın her katında 5'i deniz manzaralı toplam 6 oda, 1 büyük orta salon (sofa) 1 banyo, 1 tuvalet, 1 mutfak bulunuyor. 4 bin 32 metrekarelik bahçesi ve 110 metrelik rıhtım boyu ile İstanbul Boğazı'nın en görkemli ve son kalan sahil saraylarından biri olan asansörlü Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nda, 4 araçlık kapalı otopark da bulunuyor.

Emlak gayrimenkul danışmanlığı yapan Sinem Ayıkcan Yılmaz, Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nın satışını yaklaşık 2 yıldır takip ettiklerini söyledi. İstanbul Boğazı'nda şu anda satılık 52 yalı bulunduğunu belirten Sinem Yılmaz, "Zeki Paşa Yalısı 2011 senesinde satışa çıkarıldı. Fakat daha sonra bu satıştan geri dönüldü. Sonra yeniden satışa çıkarılması kararı verildi. Son 2 senedir Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nın satışından sorumlu emlak şirketiyiz. Özellikle Körfez ülkelerinden büyük ilgi var. Fakat fiyatta anlaşamadığımız için satış gerçekleşmedi" açıklamasında bulundu.

Tophane Müşiri Mustafa Zeki Paşa'nın 4'üncü kuşak torunlarından Gökhan Atasever, Zeki Paşa'nın mal varlığının tespiti için 2015 senesinde dava açmıştı. Miras için hukuk mücadelesini sürdüren Gökhan Atasever, 70 civarındaki diğer vasilerin kendisine ulaşması çağrısında bulunmuştu.

Sinem Yılmaz, Körfez ülkelerinden İstanbul Boğazı yalılarına çok büyük ilgi olmasına rağmen sanıldığının aksine çok satış yapılamadığını da belirtti. Körfez ülkelerinin vatandaşlarına Yeniköy'deki Erbilgin Yalısı (Şehzade Burhanettin Yalısı) ve Sarıyer'deki Kocataş Yalısı'nın satıldığını belirten Sinem Yılmaz, "Daha çok Türk vatandaşları yalıları satın alıyor. Körfez ülkelerinden gelen alıcılar daha müstakil yapılar istiyor. Daha çok, çevreden görünmeyen, büyük ailelerin yaşayabileceği tarzda mülkler talep ediliyor. Buradaki yalılar onların yaşam tarzına çok uygun değil. Onların istediği tipteki yalı ise Zeki Paşa Yalısı. Onu almak isteyenler oldu ancak fiyatta anlaşma sağlayamadık" diye konuştu.

Tophane Müşiri Zeki Paşa kimdir?

"Filinta Mustafa" olarak tanınan Mustafa Zeki Paşa ya da bir diğer ismiyle Tophane Müşiri Zeki Paşa (1849-1914), Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en güvendiği general ve devlet adamlarından biriydi. II. Abdülhamid döneminde 18 sene boyunca Tophane Müşiri olarak görev yaptı. 18 sene bu görevde kaldığı için Tophane Müşiri Zeki Paşa olarak anılıyor.

Abdülhamid tarafından ödüllendirildi

II. Abdülhamid'in en çok güvendiği ve yakın çevresinde tuttuğu komutanlardan biri olarak tarihe geçti. Bu sadakatinin ödülü olarak 1899 yılında İtalyan mimar Alexandre Vallaury'ye, şu an İstanbul'un en değerli gayrimenkullerinden biri olan şato görünümlü yalıyı yaptırdı.

Tophane Müşiri Zeki Paşa, 1908 yılında II. Meşrutiyet'in ilanı üzerine gözden düştü, görevinden alınarak önce Büyükada'ya, ardından Rodos Adasına sürüldü. Tophane Müşiri Zeki Paşa, daha sonra affedilerek İstanbul'a geri döndükten sonra son yıllarını Büyükada'da geçirdi ve 1914 yılında orada öldü.

Konut vergisi bile 5,5 milyon lira

Türkiye'nin en pahalı gayrimenkulü olarak gösterilen Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı için, söz konusu fiyata satıldığı ve tapuya işlendiği takdirde yıllık 5,5 milyon lira değerli konut vergisi ödenecek.

Boris Johnson'ın dedesi de burada kaldı

Tarihî Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'nda, Zeki Paşa ve ailesinin yanı sıra, şu anki İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın dedesi olan damadı Ali Kemal de kaldı. Zeki Paşa daha sonra yalıyı Sultan Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan'a satmıştı.

Son halife Abdülmecit Efendi'nin oğlu Ömer Faruk'la evlenen Sabiha Sultan, Tarihî Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı'na taşındı.

Neslişah Sultan da bu yalıda yaşadı

Güzelliğiyle ünlü kızları Neslişah Sultan da yalıda yaşadı ve buradan sürgüne gönderildi. Tarihî Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı daha sonra Baştımar Ailesi tarafından satın alındı.

İstanbul Boğazı'nda kaç yalı var?

İstanbul Boğazı'nda toplam 600 yalı var. Bunlardan Sarıyer'de 136, Beykoz'da 109, Üsküdar'da 84, Beşiktaş'ta ise 37 olmak üzere 366'sı tarihî eser niteliğine sahip.

İstanbul Boğazı'ndaki toplam birinci sınıf tarihî yalı sayısı ise Beykoz'da 18, Üsküdar'da 24, Sarıyer'de 41 ve Beşiktaş'ta altı olmak üzere 89.

İkinci sınıf tarihî yalıların dağılımı ise Beykoz'da 64, Üsküdar'da 20, Sarıyer'de 74 ve Beşiktaş'ta 30 olmak üzere toplam 208.

Üçüncü sınıf tarihî eser niteliği taşıyan yalılar ise Beykoz'da 27, Üsküdar'da 20, Sarıyer'de 21, Beşiktaş'ta ise bir olmak üzere toplam 69.

Yorumlar (0)