İşte Türkiye'nin emekli haritası!

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye genelinde emeklilerin en fazla ve en az sayıda bulunduğu illeri ortaya çıkardı. Türkiye'de emekli maaşı alan kaç kişi var? En fazla emeklinin bulunduğu iller hangileri? Hangi illerde daha az emekli yaşıyor? İşte Türkiye'nin emeklilik haritası...

YAŞAM 30.06.2022, 09:57 Hakan Öksüz
İşte Türkiye'nin emekli haritası!

Bir süredir maaşlara gelecek zamlarla ilgili duyuruları takip eden emekliler, dün akşam bekledikleri habere ulaştı. En düşük emekli aylığının 3 bin 500 lira olacağı kaydedildi. Zam haberinin 30 Haziran Emekliler Günü'nden önce verilmesi dikkat çekti. 

Türkiye'de emekli maaşı alan kaç kişi var?

Bugünün öneminden dolayı emeklilerin Türkiye'de yaşadığı yerlerle ilgili bir araştırma yapıldı. Araştırmayı yürüten Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), verileri paylaştı. 
Verilere göre Türkiye'de şu an emekli maaşı alan 13 milyon 722 bin kişi bulunuyor. Bunlardan 8 milyon 615 bin kişinin işçi emeklisi, 2 milyon 389 bin kişinin memur emeklisi olduğu kaydedildi. Kalan 2 milyon 718 bin kişinin ise esnaf emeklisi olduğu belirtildi.

En fazla emeklinin bulunduğu iller

Türkiye'deki her 5 emekliden birinin İstanbul'da ikâmet ettiği ortaya çıktı. İstanbul'da 2,6 milyon emekli vatandaşın yaşadığı bildirildi. Başkent Ankara'da yaşayan emekli sayısının 1 milyon 79 bin, İzmir'de hayatını sürdüren emekli sayısının ise 1 milyon 16 bin olduğu kaydedildi. Üç büyük ilin ardından emeklilerin en fazla bulunduğu kentler Bursa (586 bin) ve Antalya (400 bin) oldu.

Emekli yoğunluğunun en fazla olduğu iller

Peki emekli yoğunluğunun en fazla olduğu iller hangileri? Verilere göre bu alanda listenin zirvesinde Zonguldak var. Zira 589 bin nüfuslu Zonguldak, 164 bin emekliye ev sahipliği yapıyor. Kent nüfusunun yüzde 28'inin emekli olduğu kaydedildi. Bunun sebebinin, ilde bulunan kömür madeni ocaklarında çalışan işçilerin emekli olduktan sonra Zonguldak'ta yaşamaya devam etmesi olduğu belirtiliyor. 

Emekli yoğunluğunun en fazla olduğu illerin genellikle Karadeniz'de bulunması dikkat çekti. Bu listede Zonguldak'ı takip eden illerin; Sinop, Balıkesir, Bartın, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale olduğu kaydedildi. İzmir'in dışında Doğu Karadeniz'de de bu oranın yüksek olduğu ifade edildi.

Emekli oranının en düşük olduğu iller

Emekli oranının en düşük olduğu iller de açıklandı. Nüfusu 2 milyon 143 bin olan Şanlıurfa'da yaşayan emekli sayısının 83 bin olduğu aktarıldı. Van'da yaşayan emekli sayısının da 59 bin olduğu kaydedildi. Bu listede Ardahan, Bayburt ve Tunceli'nin de üst sıralarda yer aldığı ifade edildi.

"Daha çok denize kıyısı olan illeri tercih ediyorlar"

Üç büyük kentte emekli nüfusu yoğunluğunun bir hayli yüksek olduğunu kaydeden TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, "Bu araştırmayı, emeklilere daha iyi hizmet verebilmek adına gerçekleştirdik. Emekli vatandaşlarımızın hayatlarını sürdürdüğü bölgelerin daha çok denize kıyısı bulunan şehirler olduğunu gördük. Öte yandan sağlık hizmetlerine ulaşımın da önemli bir etken olduğunun farkına vardık. Bu veriler, emeklilere yapılacak yatırımların daha çok hangi bölgelere kaydırılması gerektiğini gösteriyor. Yaptığımız araştırma hem hükümete hem de yerel yönetimlere kolaylık sağlıyor." dedi.

Yorumlar (0)