İşte tarihi değiştiren 5 kadın!

Bilimden politikaya birçok alanda tarihi etkileyen en etkili 5 kadın figür...

YAŞAM 08.03.2020, 08:10 08.03.2020, 08:14
İşte tarihi değiştiren 5 kadın!

MARIE CURIE

Tarihe damgasını vuran önemli bilim insanlarıdan birisi olan Marie Curie, uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü, 1911 Nobel Kimya ödülüne sahip olmasının yanında radyoloji biliminin kurucusu olarak biliniyor. Çalışmalarıyla hala insanlara ilham kaynağo olan Curie, Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.

DANUTA DANIELSSON

Danuta Danielsson isimli kadın, İsveç' Växjö'de, 13 Nisan 1985'te çantası ile bir Neo-Nazi'ye vururken görüntüleniyor. Daha sonra öğrenildiği üzere Danielsson’un Nazi kamplarından kurtulanlardan birisi olduğu ortaya çıkıyor.

SIMONE DE BEAUVOIR

Fransız feminist akademisyen-entelektüel. “İkinci Cins” isimli kitabıyla kadın hareketlerinin canlanmasına neden olmuştur. Politik hareketlerden, cinsiyet çalışmalarına birçok alanda eser veren Beauvoir 1986’da, Sartre’den tam 5 yıl sonra ölür. Ömürlük aşkı olan Jean Paul Sartre ile olan ilişkileri sonucunda Sartre’nin yanına defnedilir.

2. KATERİNA

Rus Çarlığı’nı 34 yıl yöneten ve bu süreçte Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ciddi bir mücadele veren II. Katerina, tarihteki en etkili kadın yöneticilerden birisi olarak bilinmektedir. Prusya’nın soylu ailelerinden birine mensup olan II.Katerina, zamanın ünlü filozofları Voltaire, Diderot gibi isimlerle yazışmalar yapmıştır. Çariçe olduğu süreçte evlilik yapmasa da birçok ilişkisinin olduğu rivayet edilir. 

MARGARET THATCHER

Birleşik Krallık’ın ilk ve en uzun süreli başbakanı olan Thatcher, muhafazakar politikalarıyla ve soğuk savaştaki tutumuyla biliniyor. Döneminde özelleştirmenin teşviki, küçük ama güçlü devlet, işçi hareketlerinin törpülenmesi  politikaların detekçisi oldu. Taviz vermeksizin aldığı kararlardan ötürü “Demir Leydi” lakabıyla da bilinmektedir.
 

Yorumlar (0)