İşte dünyanın en pahalı kahvesi

Endonezya'daki ünlü Bali adası, ziyaretçilerine, 'Luwak kahvesi' veyahut 'Kopi Luwak' olarak da bilinen ve Misk kedisinin midesinde fermantasyona maruz kalan kahve çekirdeğinden elde edilebilen, dünyanın en pahalı kahvesini tecrübe etme olanağı sunuyor. Kahvenin kilogramı, kalitesi ve üretim işlemlerine göre, 1.000 dolara kadar alıcı bulabiliyor.

YAŞAM 01.12.2022, 18:23
İşte dünyanın en pahalı kahvesi

Endonezya'da, 'Musang' veyahut 'Luwak' olarak da isimlendirilen Misk kedisinin midesinde sindirilemediği için fermantasyona maruz kalan çekirdekten elde edilen kahve, diğer kahve çeşitlerine nazaran çok daha az kafein ihtiva ediyor.

Kilosu 1.000 dolar

Bahse konu kahvenin üretimi için Misk kedilerine genellikle robusta ya da arabica kahve ağacı meyvesi veriliyor.

Söz konusu hayvanın midesinde fermantasyona maruz kalan kahve çekirdekleri dışkılama yoluyla dışarı atıldıktan sonra temizleniyor, yıkayıp kurutma, dış kabuğunun soyulması ve kavrulma gibi çeşitli işlemlerden geçiriliyor. 

Kahvenin kilogramı, kalitesi ve üretim işlemlerine göre, 1.000 dolara (yaklaşık olarak 19 bin lira) kadar alıcı buluyor.

"İşleme süreci yedi gün sürüyor"

Bali'de yer alan Ubud bölgesinde bulunan yerel bir kahve çiftliğinde görev yapan Ni Ketut Budiani, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu eşsiz kahvenin çok uzun bir süreçten geçtikten sonra hazırlandığını kaydetti.

Budiani, şöyle konuştu:

"Kahvenin işleme süreci genel itibarıyla yedi gün sürüyor. 

Yağmursuz bir günde kahvenin aroması daha güzel oluyor. Yağmur yağarsa ve içeride kurutmak durumunda kalırsak, kahvenin tadı biraz farklı oluyor. 

Fincanı 65 lira

Luwak çok özel bir kahve. Bu sıra dışı hayvan, ağaçlardan topladığımız kahve meyvesini gece yiyor ve sabaha değin midesinde bekletiyor. Kahve çekirdekleri hayvanın midesinden çıktıktan sonra sıcak su ile yıkıyoruz, ardından bir süre kaynatıyoruz. Haşlanan kahve çekirdeklerini kurutuyoruz. Kurutulan kahve çekirdeklerinin kabuğunu soyduktan sonra yeniden sıcak suyla temizliyoruz. Kavurup havanda dövdükten sonra da paketliyoruz. İki kilogram kadar kahve çekirdeğinin öğütme işlemi bir saat kadar sürüyor. 

Yabancı ziyaretçiler fincan başına yaklaşık olarak 3,5 dolara (65 lira) mal olan kahveyi tadabilmek için yoğun ilgi gösteriyor. Hemen herkes de çok beğeniyor."

Yorumlar (0)