İşte 112'ye gelen tuhaf çağrılardan bazıları!

2022 yılında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen çağrıların yaklaşık yüzde 73'ünün "gereksiz" olarak kayıtlara geçtiği kaydedildi. Kurumu rahatsız eden kişilere ceza kesildiği belirtildi. Gelen gereksiz aramalardan bahseden çağrı merkezi çalışanı Fuat Tanuk, "Bazı kişiler borç para istiyor, bazıları ise kargo durumunu soruyor." dedi.

YAŞAM 02.10.2022, 10:38 03.10.2022, 08:21 Hakan Öksüz
İşte 112'ye gelen tuhaf çağrılardan bazıları!

Her türlü acil çağrıyı tek bir merkezde toplayarak ekiplerin koordine hızını artırmayı hedefleyen İçişleri Bakanlığı, yeni sistemi uygulamaya koydu. 112 Acil Çağrı Merkezi, her türlü acil durumu bildirmek için vatandaşlar tarafından aranabiliyor. Bu aramalarla olay bölgesine aynı anda sağlık, itfaiye ve polis ekipleri yönlendirilebiliyor.

Merkezi rahatsız edenlere ceza kesiliyor!

1 Ocak 2022'ten beri 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 220 bin çağrının geldiği kaydedildi. Gelen çağrılardan sadece 60 bininin gerçek vaka olduğu, geri kalan 160 bin çağrının ie gereksiz olduğu belirtildi. Çağrı merkezini rahatsız ettiği belirlenen 7 kişi, 561 liralık idari para cezasına çarptırıldı. Çağrı merkezi personeline karşı sinkaflı ifadeler kullandığı belirlenen kişiler hakkında ise savcılık tarafından işlem başlatıldı. 

Çağrıların yüzde 73'ü gereksiz!

Verilere göre 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen çağrıların yaklaşık yüzde 73'ü "gereksiz çağrı" olarak nitelendi. Çağrı merkezinin personellerinden biri olan Fuat Tanuk, gelen gereksiz aramalardan bahsetti. Tanuk, "Çağrı merkezini arayan bazı kişiler borç para istiyor, bazıları ise kargo durumunu soruyor." ifadelerini kullandı.

Medeni Amil: "Arayan kişilerin adreslerini görüyoruz"

Bingöl 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Medeni Amil, gelen gereksiz çağrılarla ilgili konuştu. Kabahatler Kanunu çerçevesinde kurumu rahatsız eden kişilere ceza kesildiğini hatırlatan Amil, "Bir kişinin kurumu rahatsız etmesi durumunun tekrarlanması durumunda cezalar iki katına çıkıyor. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni boş yere arayarak başka bir yerde gerçekten de yardıma muhtaç durumda olan kişilerin canını tehlikeye atmayın. Çağrılar ücretsizdir ve arama yapıldığında anda kişinin adresi, sistemimizde görünmektedir." diye konuştu. 

Yorumlar (0)