İstanbul’da sağanak: Evi zarar görene maddi destek sağlanacak

İstanbul'un birden fazla kesiminde etkili olan sağanak, su baskınlarına sebep oldu. Haramidere'nin sel sularıyla taşmasının ardından Esenyurt'ta bulunan bodrum katlarına su doldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu günün erken saatlerinde olay yerine gelerek, iş yerlerine ve evlerine su basanlara maddi yardım sağlanacağını açıkladı.

YAŞAM 10.07.2022, 13:39
İstanbul’da sağanak: Evi zarar görene maddi destek sağlanacak

İstanbul’da AFAD ve Meteorolojiden yapılan uyarılar sonrasında sağanak yağış etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış dün akşamüzeri etkisini göstermeye başladı. Fatih, Bağcılar, Üsküdar, Zeytinburnu, Şişli, Kağıthane, Şile, Beşiktaş, Sarıyer ve Ümraniye ilçelerinde sağanak etkisini gösterdi.

Mazgallar tıkandı, su bastı

Sağanak yağış sonrasında en fazla etkilenen ilçe Esenyurt oldu. Esenyurt’ta bulunan Haramidere'nin taşmasıyla beraber bodrum katlarını sel suları doldurdu. 19 Mayıs Bulvarı ve civarında yer alan sokaklar yaya ve araç geçişine durduruldu. Bazı caddelerde, mazgallarına tıkanması sebebiyle su taşkınları meydana geldi.

Camide mahsur kaldılar

Dere kenarında bulunan iş yerleri ve evler sel suları altında kalırken Esenyurt Belediyesi arama kurtarma, emniyet, 112 Acil Servis, itfaiye ve zabıta ekipleri gönderildi. İş yerlerinde ve evlerde mahsur kalan vatandaşlar için kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi.

Esenyurt’ta 1271. Sokak üzerinde yer alan İrşad Camisi’ne sığınan bazı vatandaşlar, bölgenin su ile olması üzerine camide mahsur kaldı. Caddedeki suyun tahliye edilmesinin sonrasında vatandaşlar camiden çıkarıldı. Ekiplerin arama kurtarma çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor.

Bakan Soylu: Ödemeler elden sağlanacak

Sel felaketinin yaşandığı bölgede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu incelemeler gerçekleştirdi. Günün erken vakitlerinde ilçeye ulaşan Soylu, vatandaşlarla görüşerek yetkililerden bilgi aldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sel felaketinde mağdur olanlara destek sağlanacağını dile getirerek, "İş yerlerini ve evlerini su basan kişiler yalnız bırakılmayacaktır. Öncelikli olarak ilk kısımda iş yerlerine su basanlara 10 bin lira, evlerine su basanlara 5'er bin lira ödeme sağlanacaktır. Ödemelerin sağlanması adına bugün itibariyle banka şubesi açtık. Ödemeler vatandaşlara nakit şekilde sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Beykoz’da eve yıldırım düştü

Beykoz’da yollar ve caddeler sağanak yağmur nedeniyle kapandı. Bazı evler ve caddeler tamamıyla sular altına kaldı.

Yalıköy Mahallesine bağlı Meydan Sokak'ta bulunan beş katlı bir binaya düşen yıldırım bodrum katta yangına sebep oldu.

Çevredekilerin olayı ihbar etmesinin sonrasında olayın yaşandığı bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi. Bodrum katta meydana gelen yangına ekipler müdahalede bulundu.

Müdahale sonrası yangın kontrol altına alınırken, bodrum kattaki dairede kısılıp kalan bir şahıs kurtarıldı. Sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahale sonrasında yaralı kişi hastaneye götürüldü.

Şimşek sayısı bini geçti

İstanbul’da görülen sağanak yağışa bütün gece devam etti. Şimşek ve gök gürültüsünün eşlik ettiği yağış, İstanbul Anadolu Yakası’nın sahil bölgelerinde renkli görüntüler meydana getirdi. Şimşek verileri haritasından alınan anlık bilgilere göre, İstanbul’da dakikada toplamda 65 şimşek çaktığı görüldü. Bütün gece süresince bu sayı 7 bini geçti.

Yağış oranları belirlendi

Avrupa yakasında ve Boğaz çevresinde etkili olan yağış, birçok kesimi etkiledi.

Bütün gün yağan yağmur sonucunda en çok miktarda yağış Beykoz (76kg/m2), Şişli(78kg/m2), Eyüpsultan (96kg/m2), Büyükçekmece (99kg/m2) ve Sarıyer (113kg/m2)’de kaydedildi.

İstanbul’un diğer bölgelerine ise 20-50kg/m2 miktarında yağış düştüğü belirlendi.

Uyarıda bulunulmuştu

AFAD ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara civarı için gök gürültülü sağanak yağış ve kuvvetli sağanak uyarısı yapmıştı.

İstanbul Valiliği de konu ile ilgili meteorolojik verilere değinmiş ve turuncu kodlu uyarıda bulunmuştu.

Yorumlar (0)