İstanbul’da ekmeğe hile karıştı

İTO, 10 Kasım’da aldığı ekmeğin gramajını düşürme ve fiyatını artırma kararını günler önce uygulamaya koymuştu. Aradan geçen kısa sürede ise bazı fırınlar ekmeğin gramajını 210’a düşürdü ve 3 TL’den satmaya başladı. Ekmeğe hile karıştıran ilçelerden birinin de Ümraniye olduğu belirlendi. Fırıncılar gizli zammı maliyete bağladı, vatandaş isyan etti. 

YAŞAM 05.12.2021, 17:32
İstanbul’da ekmeğe hile karıştı

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 10 Kasım 2021 tarihinde yeni bir karar almış ve 230 gramlık ekmeğin 2,5 liradan satılmasını kararlaştırmıştı. Artan maliyetler karşısında zam yapmak zorunda olduklarını belirterek bu kararı duyuran İTO yetkilileri karşısında vatandaş isyan etmişti. 10 Kasım tarihli karar, günler önce uygulanmaya başlanmış ve İstanbul genelindeki fırınlara yeni ücret ve gram tarifesi gelmişti.  



Bazı fırınlar İTO’nun kararı üstüne kendi kararını ekledi 

Fakat bazı ilçelerdeki fırınlar, İTO’nun aldığı kararın üstüne kendi kararlarını ekledi. Ekmek yapımında kullanılan malzemelerin zamlanması karşısında maliyetlerinin arttığını ve fiyatın 2,5 liradan daha yüksek olması gerektiğini dile getiren fırınlar hem ekmeğin gramajını 210’a düşürdü hem de fiyatını 3 liraya yükseltti. 

1 Aralık 2021 tarihinden bu yana ekmeği 3 liradan ve 210 gramdan satan fırınlardan biri de Ümraniye’de bulunuyor. Haber ajansı görevlisinin konuşmaya gittiği Ümraniye’deki o fırının yetkilisinin ise dilinde tek bir cümle: “Maliyetler arttı” 



3 ekmek ve 1 simit 20 TL oldu 

Fırıncılık yapan Ahmet Demir, konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Un, poşet, maya, yağ... Bir sürü malzeme var. Yalnız unla bitmiyor iş. Burada çalışan herkesin gideri de arttı. Mecbur zam yapılacak başka ne yapılacak? Zamda sadece un fiyatları değil her şey etkili oldu. İşlerimizde de düşüş oldu.” 

Durumdan şikayetçi olan vatandaşlardan Mehmet Arı ise “Ekmek bugün 2,5 lira yarın 6 lira. İnsanlar bu zammı sorgulamazsa yaşam standartlarını da belirleyemez.” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)