İstanbul'un hayvanları koruma polisleri, Adalar'da görev başında

Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü çatısı altında kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği'ne bağlı ekipler, İstanbul'un en sakin ilçesinde çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçları engellemek için faaliyet gösteriyor.

YAŞAM 21.03.2021, 01:15 21.03.2021, 17:38
İstanbul'un hayvanları koruma polisleri, Adalar'da görev başında

Sınırları içerisinde çok sayıda sokak hayvanı bulunan, çevresindeki orman ve deniz alanlarıyla ünlü İstanbul'un en sakin ilçelerinden Adalar'da kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği'ne bağlı personeller, can dostlara yönelik her türlü olumsuz eyleme karşı ilk müdahaleyi gerçekleştirirken, ada sakinlerinin güvenlik ve huzurunu da sağlıyor.

81 ilde kuruldu

İçişleri Bakanlığı'nın talimatı ile geçtiğimiz yıl ülkemizin 81 kentinde Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği kuruldu. İstanbul'da asayiş ekipleri içinde faaliyetlerini yürüten birim, Adalar ilçesinde ise ilçe emniyet müdürlüğü çatısı altında amirlik olarak çalışmalarına başladı.

Diğer meslektaşlarından farklı olarak tasarlanan kıyafetler giyen ekip, bagajında klimalı kafes, köpek ve kedi yakalama aparatı ile filenin bulunduğu özel araçla görev yapıyor.

HAYDİ uygulaması üzerinden gelen ihbarlar değerlendiriliyor

HAYDİ (Hayvan Durum İzleme) mobil uygulaması ya da diğer yollardan ulaşan ihbarın sonrasında harekete geçen ekip, sevimli dostlara karşı işlenen suçlarda yasal işlem uygularken, gereken durumlarda olay mahallinde ilk müdahalede de bulunabiliyor.

Cezai işlem uyguluyorlar

Söz konusu ekip, hayvanlara kötü davranan, döven, aç ve susuz bırakan, işkence yapan, sıcağa ve soğuğa bırakan, bakımlarını aksatan, psikolojik ve fiziki acı çektiren, zararlı yiyecek-içecek veren, cinsel istismarda bulunan, tehlike oluşturabilecek hayvanları besleyen şahıslar hakkında HKK (Hayvanları Koruma Kanunu) çerçevesinde işlem uyguluyor. 

Ekiptekiler ayrıca, hayvanlara çarptıktan sonra kaza yerini terk eden sürücü, köpek ve horoz gibi hayvanları kumar oynamak amacıyla dövüştüren, olanak ve yer sağlayanlar ile sahipli hayvanları yaralayan ya da öldüren şahıslar hakkında da HKK ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince yasal süreci uyguluyor.

Tıbbi yardıma gereksinimi olan hayvanlar için acilen veteriner çağıran ekip, tekrar sahiplendirilmesi ya da koruma altına alınmasını sağlamak maksadıyla, el koydukları hayvanları yerel yönetimlere ya da ilgili kuruluşlara teslim ediyor.

Can dostları beslemeyi de ihmal etmiyorlar

Tüm bunlara ek olarak, gün içerisinde sık sık adada devriye gezen emniyet güçleri, yanlarında bulundurdukları mamalarla sokak hayvanlarını besliyorlar.

Yorumlar (0)